CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă, în care reprezentanții companiei au declarat că a semnat un acord cu Autoritatea pentru Cercetare şi Dezvoltare Avansată în domeniul Biomedical (BARDA) din Statele Unite, aflat în subordinea Guvernului american, pentru investirea unei sume de 1 miliard de dolari în acest scop, iar vaccinul ar putea fi gata pentru utilizarea de urgenţă până la începutul anului viitor.

J&J a început să lucreze în ianuarie la vaccinul experimental, Ad26 SARS-CoV-2, utilizând aceeaşi tehnologie pe care a folosit-o pentru a dezvolta un vaccin candidat contra Ebola.

Această tehnologie combină virusul unei răceli comune, incapabil să se reproducă, şi fragmente de COVID-19, în încercarea de a genera un răspuns imunitar la om.

„Am testat mai multe vaccinuri candidat pe animale pentru a-l selecta pe cel mai bun. A fost nevoie de 12 săptămâni”, a declarat pentru AFP Paul Stoffels, director ştiinţific la J&J.

Deşi până în prezent nu a fost dezvoltat niciun vaccin eficient împotriva unui virus din familia coronavirusului, Stoffels estimează că acest lucru este acum realizabil deoarece echipa care lucrează la acesta este aceeaşi cu cea care a dezvoltat un vaccin candidat pentru Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), în 2002-2003, potrivit Agerpres. Activitatea a fost întreruptă când epidemia a fost controlată, după ce a ucis aproape 800 de persoane.

„Chestiunea este aceea de a şti dacă este necesară protecţia împotriva infecţiei sau contra unei forme grave a bolii”, a explicat Stoffels. „Pentru multe boli, precum gripa, pentru care există vaccinare anuală, este vorba despre protejarea faţă de forma severă, nu neapărat împotriva infecţiei”, a adăugat el.

J&J a indicat că este pe cale să îşi extindă capacitatea de producţie globală, în Statele Unite şi în alte regiuni, pentru a ajuta la furnizarea a peste un miliard de doze de vaccin la nivel mondial.

De asemenea, compania lucrează la tratamente antivirale contra coronavirusului.

Citește și: