De pe frontul luptei cu cancerul, veștile sunt și bune, și rele. Cele bune ne vorbesc despre tot mai multe cancere care pot fi învinse. Dacă sunt depistate în stadii incipiente. Cele rele ne spun că tot mai mulți oameni vor fi afectați de această maladie. Pe măsură ce tot mai multe țări vor îmbrățișa stilul de viață al țărilor industrializate, stil considerat responsabil pentru incidența bolii. Cifrele cele mai pesimiste menționează că una din trei persoane va primi vestea acestui diagnostic. În aceste condiții, prevenția este cea mai puternică armă. Iar un test din salivă poate contribui substanțial.

Un test din salivă îți arată riscul

Cancer Risk este testul genetic care îți spune ce risc ai să moștenești 8 tipuri de cancer. Și este disponibil și în România.

Statisticile mondiale arată că 30% până la 50% din morțile cauzate de cancer ar putea fi prevenite. Este o cifră impresionantă, dacă ne gândim că 1 din 6 oameni moare de cancer. De asemenea, medicii spun că multe tipuri de cancer au o rată de vindecare de peste 90% dacă sunt descoperite la debut. Iar tratamentul este pornit cât mai repede. Una dintre provocările geneticienilor a fost și rămâne să dezvolte teste care să depisteze cancerul cât mai timpuriu.”, declară dr. Mariela Militaru, un nume de referință în medicina genetică din România.

Unul dintre aceste teste a fost cel care detectează mutațiile genelor genei BRCA1 și BRCA2, responsabile cu creșterea riscului de cancer de sân și, respectiv, ovarian. Genetica a ținut pasul cu dorința crescută a pacienților de a rămâne de partea pozitivă a statisticilor. Astfel că acum avem la dispoziție un test cu alte 28 de mutații, pe lângă cele BRCA – 30 în total.

Ce tipuri de cancer se pot moșteni

“Testul folosește o tehnologie inovativă, cunoscută sub numele de „next generation sequencing” (NGS). Cancer Risk analizează 30 de gene a căror mutație e o indicație a dezvoltării maladiilor canceroase. Este vorba, în primul rând, despre cunoscutele BRCA1 și BRCA2. Apoi de gene mai puțin cunoscute, dar cu risc potențial la fel de crescut. Cum ar fi: APC, ATM, BAP1, BARD1, BMPR1A, BRIP1, CDH1, CDKN2ACDK4, CHEK2, EpCAM, GREM1, MLH1, MSH2, MSH6, MITF, MUTYH, NBN, PALB2, PMS2, POLD1, POLE, PTEN, RAD51C, RAD51D, SMAD4, STK11 și TP53., explică dr. Militaru, specialist Genetic Center.

Un test din salivă precum Cancer Risk indică riscul pe care îl avem să moștenim mutații care ne vor predispune la cancer. De sân, ovare, uter, intestine, stomac, piele, pancreas sau prostată. Adică acele tipuri cu un potențial mai mare de a fi ereditare. Și stabilește care este riscul de a dezvolta una dintre aceste forme de cancer. Pornind de la analiza celor 30 de gene despre care se știe că sunt direct legate de incidența tumorilor maligne. Dar, atenție! Testul NU este o formă de diagnostic! Dar oferă ceva la fel de prețios: un semnal de alarmă, o punere în gardă.

“Putem spune că este o metodă de prevenție. Recomandăm acest test rapid, precis și non-invaziv (analizează o simplă probă de salivă) persoanelor care au avut astfel de cazuri de cancer în familie. Și vor să știe dacă au și ele mutația pentru un anumit tip de afecțiune. Astfel, dacă rezultatele testului sunt pozitive, ele permit conceperea unui plan de screening (monitorizare) și detecție precoce. Crescând astfel considerabil șansele de supraviețuire.“, adaugă experta Genetic Center.

Așadar, testul Cancer Risk nu dă un verdict de cancer și nici nu poate prevesti dacă veți face cu certitudine boala la un moment dat al vieții. Testul vorbește despre riscuri, despre predispoziția genetică. Și, pe baza lui, medicii vă pot face recomandări care să vă ajute să vă mențineți starea de sănătate.

Sursa foto: Genetic Center