Creșterea capacității de testare este esențială pentru o strategie de exit din izolare care să protejeze sănătatea publică și în același timp să permită reactivarea economiei, subliniază acesta, adăugând că în lipsa acesteia „ne cam jucăm cu focul!”.

România este în acest moment pe penultimul loc la numărul de teste efectuate la o mie de locuitori dintre țările Uniunii Europene. Doar Ungaria stă mai prost decât noi, spune Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate, ONG care derulează, în această perioadă, și o campanie de informare în contextul epidemiei de coronavirus, împreună cu Ministerul Sănătății, după cum arată HotNews.ro.

Indicatorul care arată că planul de exit din distanțarea socială este unul serios este „teste-teste-teste”. Dacă planul respectiv prezintă o strategie în detaliu care are în centru testarea înseamnă că „e treabă serioasă și gândită”. În caz contrar, „sunt fumigene și cercele”, atrage atenția Vlad Mixich.

România testează astăzi de 6 ori mai puțin decât Estonia, de 4 ori mai puțin decât Slovenia și de 3 ori mai puțin decât Cehia.

Dacă ne comparăm cu țările puternice care sunt considerate modele în testarea pentru coronavirus, România testează astăzi de 5 ori mai puțin decât Germania, explică Vlad Mixich.

Acesta subliniază că toate aceste comparații sunt făcute pentru teste la o mie de locuitori, pentru a diminua efectul diferențelor numărului de locuitori. „Cu excepția Ungariei, România testează mai puțin decât toate celelalte țări UE”, spune el.

De la izbucnirea crizei de sănătate în România a trecut mai mult de o lună și jumătate, timp suficient pentru ca autoritățile să organizeze un program de creștere a capacității de testare (cu cele 3 elemente necesare: creșterea numărului de aparate, creșterea numărului de specialiști, creșterea numărului de spații cu circuite amenajate). Vârfurile de testare din ultimele două luni arată că țara noastră și-a crescut capacitatea de testare zilnică/mia de locuitori de 1,8 ori.

„E ok, dar nu e suficient. În vremea celei mai mari crize de sănătate publică a ultimelor decenii, ok NU e suficient”, este concluzia lui Vlad Mixich.

El precizează că toate sursele folosite pentru aceste date sunt oficiale, agregatorul fiind ourworldindata.org.

Orban: La nivelul țării, capacitatea este de 8.000 teste zilnic

În România, la nivel național, capacitatea este de aproximativ 8.000 de teste, a spus premierul Ludovic Orban, joi, aflat într-o vizită la Institutul Cantacuzino.

Potrivit acestuia, teste se fac în 61 de locaţii. „Obiectivul nostru este să creştem în continuare această capacitate de testare, astfel încât să putem testa oricât este necesar, conform protocolului, conform procedurii care este reglementată de Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a mai afirmat Orban.

Vezi și De ce nu testează România la capacitate maximă pentru coronavirus? Explicaţiile lui Tătaru

Citește și: