În plus, odată administrat, acesta face să nu mai fie nevoie nici de chimioterapie, au explicat cercetătorii de la Universitatea Stanford, cei care au realizat studiul.

Vaccinul, care ar putea vindeca limfomul, urmează să fie testat și pe oameni în două studii separate. Dacă va avea succes, într-un an, maximum doi, ar putea fi disponibil pe piață și salva zeci de mii de vieți.

Vaccinul constă în două substanțe despre care s-a dovedit că sunt sigure pentru om. Injecția funcționează activând sistemul imunitar, astfel încât singur să atace tumorile.

Speranțe și pentru bolnavii de leucemie

Aceeași tehnică, întărirea sistemului imunitar, urmează să fie încercată și pentru găsirea unui tratament pentru leucemie. În acest caz, însă, anticorpi ai persoanelor bolnave vor fi scoși din corp, modificați genetic și reintroduși, pentru a ataca tumorile odată aflați iar în organism.

Din păcate, însă, acest tratament, numit CAR-T, nu este unul ieftin, costând aproximativ jumătate de milion de dolari pe pacient. Și efectele secundare sunt mai multe, de la febră, confuzie și până la cedarea organelor și disfuncții ale sistemului imunitar.

Foto: Pixabay

Vezi și Limfomul este cancerul născut în celulele albe

Citește și: