Un studiu publicat de oamenii de ştiinţă chinezi susține că virusul SARS-CoV-2 poate supraviețui în aer timp de cel puțin 30 de minute şi să se propage până la 4,5 metri. Cu alte cuvinte, mai departe decât ”distanţa de securitate” recomandată de autorităţile sanitare din întreaga lume.

Cercetara, realizată de epidemiologii guvernului chinez şi publicat de presa locală, relevă că virusul poate ”rezista zile întregi” pe suprafeţele pe care cad stropi de respiraţie ale persoanelor infectate, ceea ce sporeşte riscul de contagiune în cazul în care o altă persoană atinge acea suprafaţă şi ulterior îşi atinge faţa.

Timpul în care virusul rezistă pe o suprafaţă depinde de factori precum temperatura, potrivit studiului. De exemplu, la circa 37 de grade Celsius, virusul poate supravieţui între două şi trei zile pe materiale precum sticla, pânza, metalul, plasticul sau hârtia.

Aceste descoperiri demontează sfaturile autorităţilor sanitare din întreaga lume, conform cărora oamenii trebuie să păstreze o ”distanţă sigură” de unul până la doi metri, a comentat cotidianul South China Morning Post, potrivit Agerpres.

În România au fost confirmate, până acum, 25 infecții cu coronavirus. Cinci dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați. Autoritățile fac apel la populație să se informeze doar din surse oficiale și credibile.

Grupul de Comunicare Stategică a anunțat marți 8 noi cazuri de infectare cu COVID-19. Toate cazurile confirmate marți sunt în Capitală, la persoane care au avut contact cu bărbatul de 60 de ani internat la spitalul Dimitrie Gerota (pacientul 17), sau care au călătorit în Israel, Germania sau Marea Britanie.

Citește și:

Stiri coronavirus Romania – citește cele mai noi informații despre cazurile din țară

Vezi și: Cum te speli corect pe maini