Când i-a arătat doctorului limba, acesta a făcut ochii mari, pentru că limba era perfect netedă, lucioasă, așa cum medicul nu mai văzuse niciodată. Nu mai avea deloc papile gustative.

S-a reunit de urgență o echipă de specialiști, iar diagnosticul a fost glosită atrofică, o inflamație a limbii care duce la modificări ale culorii și texturii, inclusiv pierderea multor papile gustative. Dar aceasta era doar urmarea, cauza fiind cu totul alta.

Testele de sânge au arătat că bărbatul avea o carență severă de Vitamina B12. Avea o anemie ce-i putea fi chiar fatală, cauzată de această carență.

În unele cazuri, oamenii ajung să sufere de acest tip de anemie pentru că sistemul lor imunitar atacă o proteină de care e nevoie pentru absorbția Vitaminei B12. Testele au arătat că acesta era și cazul bărbatului.

Din fericire, această anemie nu e greu de tratat. Pacientului i-a fost administrată Vitamina B12 medicamentos, iar reacția a fost in lanț, în decurs de o lună limba recăpătându-și aspectul normal. Pacientul va trebui însă să ia regulat suplimente de Vitamina B12, pentru a nu deveni din nou anemic.

Cât despre simptomele inițiale, pe care bărbatul le-a ignorat timp de 6 luni, acestea au fost durere și roșeață la nivelul limbii, dar și o senzație de arsură a buzelor.

Vezi și Ce-a pățit un tânăr care nu a mâncat deloc fructe și legume în ultimii 10 ani. A trăit cu cartiofi prăjiți și cârnați

Citește și: