Oregano înseamnă ”bucuria munților” în limba greacă. La noi, planta se mai numește, popular, sovârf. Conține antioxidanți care îi dau proprietăți antivirale, analgezice, antispastice, antiinflamatoare, antitumorale și antibacteriene.

Citește și: Pomelo întărește imunitatea și te protejează de răceală și gripă

Studiu american: Uleiul de oregano, antibiotic natural

Uleiul de oregano conține minerale esențiale: bor, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan și zinc. De asemenea, conține vitaminele A, C și niancină. De aceea, uleiul de oregano este recomandat ca antibiotic și este capabil să combată infecțiile. Este interesant că una din substanțele pe care le conține, este capabilă să combată și bacteriile rezistente la antibiotice.

Cercetătorii de la Georgetown University au descoperit că uleiul de oregano este eficient în combaterea infecțiilor imune la antibiotic. În plus, au observat că uleiul de oregano încetinește creșterea următoarelor bacterii: S. aureus, S. epidermidis, St. pneumonia, E.coli, Klebsiella pneumonia, Proteus mirabilis, Enterobacter și Serratia.

Citește și: Cele mai parfumate tipuri de oțet și la ce folosesc

Uleiul de oregano, recomandat în infecții respiratorii și stomacale

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Datorită componentelor, uleiul esenţial de oregano (sovârf) are acţiune antispastică asupra musculaturii netede şi sedativă asupra sistemului nervos central, în special asupra centrilor respiratori. Are și acțiune tonic-amară, imunostimulatoare, astringentă, carminativă şi antiseptică. De aceea, este recomandat în infecţii respiratorii şi stomacale, în traheite, bronşite, în colite şi în gastritce anacide. Se consumă sub formă de infuzie concentrată, preparată din 3 linguri de frunze uscate la o cană cu apă. Se beau 3-4 linguri infuzie înaintea meselor principale. Se poate prepara şi o infuzie din 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi îndulcite cu miere, în special în bronşite. Nu prezintă contraindicaţii”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com