Uleiul esențial de lavandă are proprietăți calmante, dezinfectante, stimulează circulația sangvină și tratează afecțiunile respiratorii.

Uleiul de lavandă poate induce somnul

Lavanda are un efect calmant foarte puternic. Uleiul esențial de lavandă te ajută să adormi mai ușor, motiv pentru care este recomandat adesea ca tratament alternativ pentru insomnie. Mai ales persoanele în vârstă prezintă adesea dificultăți în a adormi. Un studiu a comparat un grup de persoane în vârstă cărora li s-au administrat somnifere cu un alt grup care au inhalat ulei esențial de lavandă. Conform studiului, grupul din urmă a prezentat un tipar de somn mult mai regulat decât primul.

Pune-ți pe noptieră seara la culcare un difuzor cu ulei de lavandă pentru un somn profund și liniștitor.

Uleiul de lavandă tratează acneea

Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai benefice uleiuri în tratamentul acneei. Acneea este o afecțiune dermatologică des întâlnită, mai ales la adolescenți, dar poate apărea și la adulți. Se manifestă prin binecunoscutele coșuri care apar pe față ca urmare a unei infecții bacteriene. În perioada pubertății, cantitatea de sebum secretată este crescută și se acumulează la nivelul porilor, stimulând dezvoltarea unor bacterii care se hrănesc cu acesta. Uleiul de lavandă stopează înmulțirea bacteriilor responsabile de această infecție. În plus, contribuie la reglarea hormonilor care controlează producția de sebum. De asemenea, uleiul de lavandă stimulează cicatrizarea mai rapidă a pielii, astfel încât semnele rămase pe față ca urmare a acneei dispar mai rapid.

Adaugă o cantitate mică de ulei de lavandă în cremele, loțiunile sau unguentele folosite pentru o calmare rapidă a pielii iritate și o refacere accelarată a țesutului cutanat.

Uleiul de lavandă calmează problemele respiratorii

Acest ulei este util în tratarea unui mare număr de afecțiuni respiratorii. Este util în caz de răceală sau gripă, bronșită, laringită, infecții la nivelul gâtului, amigdalelor, tuse, congestia sinusurilor sau astm. Lavanda poate reduce congestia asociată cu afecțiunile respiratorii. Aceasta grăbește procesul de vindecare și ajută organismul să elimine în mod natural flegma din gât. Uleiul de lavandă are proprietăți antibacteriene care combat infecțiile sistemului respirator.

Inhalează uleiul sau combină-l cu un ulei de bază, cum ar fi cel de migdale și aplică-l prin masaj pe gât, piept și pe spate pentru reducerea simptomelor neplăcute asociate afecțiunilor respiratorii și vindecarea mai rapidă.

Uleiul de lavandă combate durerile de cap

Uleiul de lavandă are proprietăți calmante, fiind un tonic nervos excelent. Poate trata migrenele, durerile de cap, depresia, tensiunea nervoasă și stresul. Aroma sa liniștitoare combate stările de agitație și stimulează capacitatea de concentrare. Este utilizat adesea ca tratament pentru insomnie și pentru a regla activitatea cardiacă. Un studiu efectuat pe un grup de persoane aflate în situația de a da un test a demonstrat o reducere semnificativă a nivelului de stres și anxietate ca urmare a inhalării unei combinații de ulei de lavandă și de rozmarin înainte de examen. În plus, s-a produs și o intensificare a funcției cognitive a acestor persoane.

Inhalează așadar fie ulei esențial de lavandă, fie ulei esențial de lavandă și de rozmarin atunci când ai de dat un examen sau ai de făcut o prezentare sau altă activitate solicitantă la muncă. Când te doare capul, toarnă câteva picături de ulei pe o batistă și inhalează timp de câteva minute.

Uleiul de lavandă previne căderea părului

Uleiul de lavandă este foarte util pentru distrugerea păduchilor și a ouălelor acestora. Acest ulei este de asemenea foarte util în tratarea căderii părului, mai ales în cazul persoanelor care suferă de alopecie. Conform unui studiu, peste 40% dintre persoanele cu alopecie au prezentat o creștere a numărului de fire de păr noi ca urmare a masajului regulat al scapului cu ulei esențial de lavandă.

Uleiul de lavandă poate fi utilizat pentru prevenirea căderii părului și revigorarea acestuia.

Foto: Pixabay