Uleiul de ficat de cod ar putea ajuta persoanele care îl consumă să evite îmbolnăvirea cu COVID-19. Mai exact persoanele care iau ulei de ficat de cod ar putea avea un risc mai scăzut în fața bolii. Sau, dacă se infectează, au șanse mai mici de a dezvolta complicații.

Ce spun specialiștii

Proiectul face parte din Koronastudien, un studiu mai amplu al Spitalului Universitar din Oslo. Studiul clinic privind uleiul de ficat de cod a început în luna noiembrie. Și include cel puțin 80.000 de persoane cu vârsta sub 75 de ani care nu au luat ulei de ficat de cod, capsule cu ulei de pește, vitamina D sau multivitamine în ultimul an.

Jumătate dintre ei vor lua o doză zilnică de ulei de ficat de cod, iar cealaltă jumătate va primi un produs placebo. Ei vor fi aleși aleatoriu, așa că nu vor ști ce produs li se va administra. Rezultatele vor fi disponibile anul viitor, în luna mai. Tot atunci, studiul va arăta ce efecte are acest tip de ulei asupra altor boli virale, cum ar fi gripa sezonieră și răcelile obișnuite.

Încă din martie, specialiștii au invitat norvegienii să răspundă la un chestionar online despre ce suplimente alimentare iau și ce simptome au avut cei care s-au infectat cu noul coronavirus. Aproximativ 150.000 de persoane au răspuns până acum. Concluzii? Persoanele care consumă în mod regulat ulei de ficat de cod sunt mai puțin predispuse la infectare. Iar cele care contractează totuși virusul,  dezvoltă forme ușoare ale bolii.

Cum ajută uleiul de ficat de cod

Uleiul de ficat de cod este bogat în vitamina D și acizi grași Omega-3 (în special EPA și DHA, doi dintre cei mai importanți acizi grași polinesaturați).

Studiul este parțial finanțat de compania Orkla Health. Am fost contactați de Spitalul Universitar din Oslo. Și am văzut aceasta ca o oportunitate de a contribui la lupta împotriva pandemiei, obținând în același timp o nouă perspectivă asupra efectelor pozitive ale consumului de ulei de ficat de cod.”, spune Gunnhild Aarstad, director de cercetare, dezvoltare și inovare la compania Orkla Health.

Pandemia cu coronavirus nu este prima ocazie din istorie când uleiul de ficat de cod contribuie la menținerea sănătății populației în momente de cumpănă. În timpul celui de-al doilea mondial a fost introdus în rația zilnică alimentară (pe cartelă). În condițiile în care hrana se găsea greu și populația era malnutrită.

Din 1930, este singurul supliment alimentar recomandat de autoritățile norvegiene (astăzi Consiliul Național pentru Nutriție). Se recomandă aportul zilnic, continuu, pentru întreaga viață.

Din 1932 a fost introdus de către guvernul norvegian în școli, alături de lapte, pâine și fructe. Cu scopul de a îmbunătăți sănătatea copiilor, măsura fiind cunoscută sub numele de „Oslo breakfast”.

Sursa foto: mollers.ro