Care e cauza acneei?

Acneea este o afecțiune dermatologică cu care ne-am confruntat practic fiecare dintre noi în adolescență, dar aceasta poate apărea și la adulți. Deși simptomele dispar după pubertate, o dată cu normalizarea producției hormonale, acneea este foarte inconfortabilă și poate lăsa cicatrice vizibile pe ten. La adulți, este și mai dificil de tratat și poate conduce la daune și mai mari asupra pielii feței.

Acneea se produce ca urmare a unei infecții la nivelul glandelor sebacee. Acestea sunt glande situate în piele care secretă grăsimi (sebum) ce mențin hidratarea pielii și împiedică pielea să devină uscată și crăpată. Orificiile prin care ies la suprafață grăsimile secretate de aceste glande se pot înfunda cu bacterii și mizerie. Rezultatul constă în inflamație, înroșirea pielii și coșuri.

În adolescență, ca urmare a producției hormonale crescute, și producția de sebum a glandelor sebacee este sporită, riscul de apariție a acneei fiind mărit.

Ce tip de ulei de cocos este indicat?

Dacă vrei să folosești uleiul de cocos împotriva acneei, alege un ulei de cea mai bună calitate. Îți recomand să cumperi ulei de cocos organic. Nu alege însă un sortiment de ulei nerafinat, deoarece acesta poate conține particule de praf care riscă să-ți blocheze porii. Alege în schimb ulei de cocos organic rafinat.

Uleiul de cocos, tratament pentru acnee: cum se folosește?

Uleiul de cocos prezintă multiple beneficii pentru ten și poate grăbi procesul de vindecare și dispariția simptomelor acneei. Cu toate acestea, uleiul de cocos nu este considerat un ulei comedogenic. Este ușor comedogenic, ceea ce înseamnă că nu ar trebui folosit în cazurile grave de acnee. Dacă suferi de o formă severă de acnee, ar trebui să apelezi la metode mai puternice decât uleiul de cocos, iar cel mai indicat este tratamentul recomandat de medicul dermatolog.

Rezultatele utilizării uleiului de cocos în tratamentul acneei depind și de tipul de ten, de vârstă, de stilul de viață, de igiena feței, de alimentație.

De ce este util uleiul de cocos împotriva acneei?

Uleiul de cocos conține doi dintre cei mai puternici agenți antimicrobieni care există în alimente, respectiv acidul capric și acidul lauric. Aceștia se regăsesc și în laptele matern și au rol de a proteja bebelușul, care încă nu are sistemul imunitar dezvoltat, de îmbolnăviri. Prin aplicarea uleiul de cocos pe piele, se reface bariera protectoare antimicrobiană a acesteia și infecția nu se mai dezvoltă.

Uleiul de cocos are rol antiinflamator, calmând pielea și contribuind la vindecarea leziunilor de la nivelul acesteia. În plus, uleiul de cocos conține vitamina E care menține sănătatea tenului, asigură buna funcționare a glandelor sebacee și previne blocarea porilor. Vitamina E ar putea de asemenea contribui la reglarea producției hormonale, reducând riscul hiperactivității glandelor sebacee.

Cum se folosește uleiul de cocos împotriva acneei?

Aplică uleiul de cocos local, pe ten. Poți folosi uleiul de cocos și pentru demachiere sau în locul cremelor sau loțiunilor de ten. Îți recomand de asemenea să și consumi uleiul de cocos ca parte a alimentației tale zilnice. Pornește de la o jumătate de linguriță pe zi și crește treptat cantitatea până la două linguri pe zi. După o perioadă de timp, vei începe să observi rezultatele prin reducerea simptomelor acneei și vindecarea semnelor acneice.

Foto: Pixabay