Semne de luat în seamă

I se întâmplă oricui. Ce rost are să mergi la medic pentru fleacuri? O înghițitură de sirop, două-trei tablete, nişte ceai fierbinte şi gata! Trece. Ei, nu e chiar aşa. Seacă, uscată, umedă, tusea e rea oricum. Dar, în funcție de tip, ne putem da seama cât de cât de gravitatea afecţiunii pe care o poate ascunde:

Tusea seacă este cel mai des întâlnită. Poate fi prima fază a unei bronşite acute. Dacă apare și când persoana se întinde, e semn de afecţiune pulmonară. Dacă însă, şi mai rău, trezește omul din somn, fără să fie răcit, e posibil să aibă probleme cardiace. Când apare după cină, la culcare, e semn de reflux gastroesofagian sau de hernie hiatală.

-Despre tusea de efort poate că nu ai auzit prea des, chiar dacă se manifestă la foarte mulţi. Apare după un efort fizic prelungit sau chiar un hohot puternic de râs. Şi cei ce suferă de sinuzită, de rinită cronică sau de anemie au parte de asemenea manifestări.

Tusea stinsă, şoptită, răguşită, este un puternic semnal de alarmă, simptom al tuberculozei laringiene sau al cancerului de laringe.

Tusea înecăcioasă este urmarea cancerului pulmonar extins în laringe. Mai poate fi cauzată de inflamarea aparatului genital feminin.

Tusea dureroasă este principalul semn al unei eventuale pleurite, în timp urmând să apară şi junghiuri. Aceasta provoacă întreruperi de respiraţie, senzaţia de sufocare.

Tusea umedă, cu expectorații, este dată, în peste 90% din cazuri, de afecţiuni pulmonare. Sputa gelatinoasă poate indica o ultimă fază a cancerului bronhopulmonar.

Cele mai frecvente cauze care provoacă tuse sunt virozele.Tusea apare şi din cauza alergiilor respiratorii, de la bronşită cronică şi astm bronşic, la afecţiuni cardiace cu insuficienţă cardiacă sau probleme ORL. Fumătorii, în marea lor majoritate cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), cred că tusea zilnică și sputa sunt efecte normale ale obiceiului lor, nu simptome de boală, și ajung la spital când este prea târziu. Oricine tuşeşte trebuie să vină la pneumolog şi să facă o radiografie. Tusea prelungită poate fi primul semn de cancer pulmonar sau tuberculoză.”, Prof. Dr. Florin Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie

Sursa foto: Flickr.com