Tulburările psiho-emoționale și epilepsia afectează o parte substanțială a tinerelor femei. Dintre acestea, multe își doresc să devină mame. Dar prejudecățile le fac să renunțe la acest vis cât se poate de realizabil.

Bolile cronice sau tulburările psiho-emoționale nu mai reprezintă piedici pentru femeile care doresc să devină mame. Româncele cu afecțiuni precum epilepsia, scleroza multiplă, tulburările psiho-emoționale sau bolile autoimune, nu mai au de ce să-și facă griji. Dacă ele se află la vârsta fertilă și își doresc să aducă pe lume copii, o pot face. Pot naște bebeluși perfect sănătoși cu ajutorul specialiștilor.

Cum învingi tulburările psiho-emoționale

Campania „Îndrăznește să fii mamă!” oferă informații medicale de specialitate și suport medical femeilor care se află in nevoie. Ele vor primi si sprijin pe tot parcursul sarcinii, dar și în perioada imediat următoare nașterii. Campania aparține Clinicii Neuroaxis, tlashelp.net si Bebetei. Medicii implicati in proiect sunt supraspecializati in epileptologie, scleroza multipla, afectiuni autoimune, tulburarile psiho-emotionale si psihoterapie

În România, epilepsia afectează 500.000 de oameni. Aproape jumătate sunt femei, la care boala se declanșează în copilărie sau adolescență. Scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, 70% fiind femei. În cazul afecțiunilor autoimune, incidența este cu până la 10 ori mai mare la femei decât la bărbați. La fel se intampla si cu tulburările psiho-emoționale, precum depresia.

Și tu poți deveni mamă

 Ne-am gandit sa lansam o astfel de campanie pentru ca intalnim des la consultatii femei tinere care viseaza sa aduca pe lume un copil, insa din cauza bolilor cronice care necesita tratament de lunga durata renunta la acest vis. Din fericire, exista atat medicamente cat si protocoale noi care ofera solutii ce pot fi puse in practica atata vreme cat pacientele colaboreaza indeaproape cu medicii cu competente in domeniile medicale respective.”, a declarat Dragos Tudorache, director operational Clinica Neuroaxis.

 Din pacate, in Romania despre tulburarile psiho-emotionale precum depresia, anxietatea sau depresia post-natala nu se vorbeste deschis, iar femeile tinere care au astfel de probleme renunta la visul lor de a devein mame desi medicina si tehnicile de psihoterapie permit acum acest lucru. Avem toate mijloacele de a asista femeile sa aduca pe lume bebelusi sanatosi in bune conditii, este nevoie doar de o informare corecta si o colaborare stransa cu medicii.”, a explicat Dr. Mihai Bran, medic psihiatru, fondator Atlashelp.net

Sursa foto: Max Pixel