Orice disconfort după masă poate fi semn de boală. Balonarea sau meteorismul, spre exemplu, se asociază, de obicei, cu boli precum cancerul ovarian, de colon sau de stomac! Unde mai pui că și anumite bacterii periculoase, dintre cele rezistente la antibiotice, își arată prezența tot prin tulburări digestive.

Nu ignora semnalele de alarmă! Chiar dacă te gândești că este vorba despre un deranjament trecător, ia în calcul și faptul că un eveniment de acest gen poate reprezenta debutul instalării unei afecțiuni grave în organism. Iată care ar putea fi principalii vinovați pentru momentele de criză ale tractului intestinal:

Apendicita

Ceea ce poate părea la început o diaree banală sau o toxiinfecție alimentară, însoțită de gaze, crampe, balonare și vărsături poate fi o criză de apendicită.

Gastrita sau ulcerul gastric

Durerile ascuțite abdominale, însoțite de arsuri, lipsa poftei de mâncare, balonare și „râgâituri” pot fi semne ale gastritei sau ale unui ulcer la stomac.

Pietre la fiere

Când simți o senzație de „preaplin”, cu durere în coșul pieptului, greață și stare de sfârșeală și mai ales dacă ai kilograme în plus, poți suspecta o criză biliară, cauzată de calculi.

Atenție! Una dintre pietricele poate bloca pancreasul, ceea ce duce la pancreatită! Sunt și medicamente, precum antiinflamatoarele sau aspirina, care declanșează probleme biliare în interacțiune cu mesele copioase.

Sarcina extrauterină

O durere ascuțită te înțeapă în regiunea abdominală și pelviană, amețeala, greața și lipsa poftei de mâncare pun stăpânire pe trup? Dă fuga la medic! Poate fi o sarcină ectopică, fapt ce presupune intervenția chirurgicală de urgență.

Colonul iritabil

Sindromul de colon iritabil se manifestă prin dureri de burtă, balonare și crize alternative de constipație și diaree. Totuși, când constipația se menține mai mult de o lună și jumătate, poate fi vorba despre cancer de colon.

Virusuri și bacterii

În pandemie, s-a observat că mulți pacienți cu COVID-19 au manifestat simptome digestive, de tipul diareei. Și rotavirusul, care se transmite mai ales în sezonul rece, poate cauza până la 20 de episoade de diaree severă și vomă pe zi.

Clostridium difficile este o bacterie care se ia, de obicei, din mediul spitalicesc și apare la persoane tratate mult timp cu antibiotice. Se instalează în colon și dă febră, diaree, crampe. Pe bătrâni îi poate ucide. Una dintre complicațiile severe este dilatarea colonului și imposibilitatea evacuării conținutului, fenomen cunoscut drept megacolon toxic. Și E-coli își arată prezența prin scaune diareice, crampe, greţuri şi vărsături.

Cancerul de ovar păcălește!

“În stadii incipiente, nu există, din păcate, simptome specifice. Simptomele care pot apărea sunt durerile abdominale și tulburările gastrointestinale nesistematizate.

În stadii avansate, apar simptome ca urmare a complicațiilor date de cancerul de ovar: balonare, sațietate precoce, umflarea abdomenului ca urmare a acumulării de lichid (ascita), urinarea frecventă dată de compresiunea tumorală, constipația, tulburări respiratorii date de acumularea de lichid la nivelul pleurei (pleurezia). Foarte rar, apar sângerări vaginale anormale.”, explică dr. Mirela Drăgan, medic primar oncolog, Spitalul Onco Card.

Vezi și Scapă rapid de balonare. Ce alimente te balonează și ce remedii naturiste te ajută