Ziua Mondială a Somnului este un eveniment anual de conștientizare, recunoscut la nivel internațional. Și aduce împreună cercetători, profesioniști din domeniul sănătății și pacienți, pentru a evidenţia importanța somnului asupra sănătății. Anul acesta, motto-ul acestei campanii este “Păstrează-ți ritmul și bucură-te de viață!”. Este menit să sublinieze importanța ritmurilor circadiene pentru un somn sănătos.

Ce sunt circuitele circadiene și cum ne influențează

Circuitele circadiene se referă la evenimente ciclice din organism. Sunt legate de ritmurile eliberării unor hormoni, temperatura corporală și nivelurile de tensiune. Aceste ceasuri biologice sunt afectate de factorii de mediu. Cum ar fi lumina soarelui sau modificarea fusului orar. Iar dereglarea lor poate creşte riscul ca tulburările de somn să apară. Și pot afecta sănătatea mentală. Sau pot conduce la probleme cronice precum obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul.

Cercetările arată că petrecem până la o treime din viața noastră dormind. Somnul este o nevoie umană de bază, la fel ca şi alimentaţia și hidratarea. Și este crucial pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. Persoanele care beneficiază noaptea de un somn fără întreruperi prezintă rate mai scăzute de hipertensiune arterială, diabet, obezitate și alte boli cronice.

Somnul este o nevoie, nu un lux

„Problemele legate de somn constituie o epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții. 35% dintre oameni simt că nu dorm suficient. Fiind afectaţi atât fizic și psihic. Însă rata celor care caută ajutor profesional este încă mică. În condițiile în care cele mai multe dintre tulburările de somn sunt prevenibile sau tratabile.” a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan, Președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie.

Ca și activitatea fizică și nutriția, somnul este esențial pentru reglarea metabolică la copii și la adulti. Datele epidemiologice din ultimii ani reflectă trendul paralel al scăderii duratei de somn și creșterii afecțiunilor metabolice precum obezitatea, diabetul sau hipertensiunea.  Există dovezi care demonstrează legătură între durata somnului și obezitatea infantilă.

“În România, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respirație în timpul somnului, conform primului studiu efectuat în acest sens, în țara noastră. Se descrie în prezent și la copii tipul II de sindrom de apnee în timpul somnului, cu obezitate. Aceasta asociere, care combină fragmentarea somnului cu afectarea oxigenării, are un risc mai mare pentru rezistența la insulină și posibil diabet. În același timp, obezitatea constituie un factor de risc pentru apnee de somn”, a declarat Dr. Mihaela Oros, preşedintele Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi.

O problemă de sănătate publică

Ziua Mondială a Somnului este organizată pentru a mării gradul de conștientizare a tulburărilor de somn și a impactului negativ avut asupra societății.

„Tulburările de somn reprezintă o gravă problemă de sănătate publică pentru că afectează atât individul cât şi societatea. Conform National Sleep Foundation , 46% dintre persoanele cu tulburări frecvente de somn au raportat erori sau absența de la locul de muncă, comparativ cu 15% în cazul persoanelor fără afecțiuni cauzate de somn. O mai bună înțelegere a condițiilor și o mai bună cercetare a problematicii va contribui la reducerea impactului cauzat de tulburările de somn asupra societății.”, a declarat Șef de lucrări Dr. Oana Claudia Deleanu, membru Executive Committee of ANSS of European Sleep Research Society.

“Societatea Română de Pneumologie a avut tot timpul aceasta preocupare pentru tulburările respiratorii în timpul somnului iar secțiunea de somnologie s-a implicat în numeroase activități cu viză educativă pentru populație și formativă pentru susținerea competențelor de somnologie și ventilatie non invazivă” a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Președinte Societatea Română de Pneumologie.

Tulburările de somn au caracteristici specifice

Tulburările de somn specifice includ insomnia și problemele respiratorii în somn. Insomnia afectează între 30-45% din populația adultă. Lipsa de somn sau de somnul de slabă calitate ne face mai vulnerabili la accidente. Persoanele care suferă de insomnie sunt de șapte ori mai predispuse a fi implicate într-un accident soldat cu vătămare sau deces. Studiile au arătat că persoanele afectate de insomnie suferă de mai multe simptome de anxietate și de depresie. Insomnia poate afecta performanța la locul de muncă, cu schimbarea caracterului și scăderea calității muncii. În cazul în care tulburarea rămâne netratată, aceasta poate duce la o perspectivă redusă de locuri de muncă și chiar la pierderea locului de muncă.

Dintre problemele respiratorii, apnea obstructivă de somn (AOS) este foarte răspândită, dar subevaluată. AOS este un factor de risc independent pentru hipertensiune arterială și alte afecțiuni cardiovasculare. Netratată, poate cauza afecțiuni cardilogice, accident vascular cerebral și demență vasculară. Atât adulții, cât și copiii ar trebui să fie investigați în mod oficial în centrele de somn, dacă se suspectează apneea în somn, aceasta fiind tratabilă și corectabilă. Este întotdeauna necesar un diagnostic corect și precis. Somnolența excesivă din timpul zilei se vindecă, în general, prin tratarea cu succes a apneei în somn.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Copilul doarme bine?

1 din 10 copii suferă de tulburări de somn. La copii, tulburările de somn sunt reale motive de îngrijorare. Apneea de somn poate fi principala cauză a tulburărilor neuropsihologice. Apnea infantilă este de obicei asociată cu hipertrofia adenotonsilară. Cercetările în somnologie au relevat faptul ca nu doar adultii dar şi copiii pot avea probleme de adormire sau treziri nocturne frecvente, pavor nocturn, enurezis, apnee în somn. La copii mai rar regăsim somnolenţa ca şi semn al tulburarilor de somn, copiii deprivaţi de somn fiind mai degraba agitaţi, hiperactivi, nervoşi, iritabili, pot aparea probleme de creştere sau scăderea imunităţii. La copiii cu apnee în somn pot să apară şi alterări are proceselor metabolice. Fiind în strânsă legătură cu obezitatea, diabetul sau hipertensiunea arterială.

Așa se doarme corect

Somnul de o calitatea ridicată și somnul de restaurare sunt esențiale pentru funcționarea cotidiană. Studiile evidențiază calitatea, mai degrabă decât cantitatea, somnului. Având un impact mai mare asupra calității vieții și funcționării din timpul zilei. Cele trei elemente de bază ale acestuia sunt:

 1. Durata: Durata somnului ar trebui să fie suficientă pentru ca cel care doarme să fie odihnit și alert în ziua următoare.
 2. Continuitate: Perioadele de somn trebuie să fie fără fragmentare.
 3. Profunzime: Somnul trebuie să fie suficient de profund pentru a fi restaurant.

Urmând liniile directoare ale somnului, igiena poate ajuta la prevenirea somnului de calitate slabă, a duratei scurte, a fragmentării sau a privării grave de somn la adulți.

Cele 10 reguli ale igienei somnului pentru adulți

 1. Stabiliți o oră de culcare și de trezire.
 2. Dacă sunteți obișnuit să dormiți în timpul zilei, nu depășiți 45 de minute de somn.
 3. Evitați alcoolul cu ​​4 ore înainte de culcare și nu fumați.
 4. Evitați cofeina cu 6 ore înainte de culcare. Aceasta este inclusă de cafea, ceai, multe sucuri, precum și de ciocolată.
 5. Evitați alimentele grele, picante sau zaharoase cu 4 ore înainte de culcare. O gustare ușoară înaintea somnului este acceptabilă.
 6. Faceți exerciții fizice regulate, dar nu chiar înainte de culcare.
 7. Folosiți un așternut confortabil.
 8. Găsiți o temperatură confortabilă pentru a dormi și păstrați camera bine aerisită.
 9. Blocați toate zgomotele care distrag atenția și eliminați sursele de lumină.
 10. Rezervați patul pentru somn și sex. Nu utilizați patul ca birou, încăpere de lucru sau cameră de odihnă.

Cele 10 reguli ale igienei somnului pentru copii până la 12 ani

 1. Ora de culcare trebuie să fie aceeași în fiecare noapte, de preferință înainte de ora 21:00.
 2. Programul de somn trebuie adecvat vârstei.
 3. Stabilirea unei rutine coerente pentru culcare.
 4. Asigurați copilului dumneavoastră un dormitor favorabil somnului – răcoros, cu lumină difuză și liniștit.
 5. Încurajați copilul să adoarmă independent.
 6. Evitați lumina puternică la culcare și în timpul nopții și intensificați expunerea la lumină dimineața.
 7. Evitați mesele grele și exercițiile energice aproape de culcare.
 8. Țineți toate electronicele, inclusiv televizoarele, calculatoarele și telefoanele mobile, în afara dormitorului și limitați utilizarea aparatelor electronice înainte de culcare.
 9. Evitați cofeina, conținută de multe sucuri și ceaiuri (inclusiv ceaiul rece).
 10. Mențineți un program zilnic regulat, inclusiv orele de masă consistente.

Mai multe informații găsești aici

Sursa foto: 123rf.com