Tulburarea depresivă este principala cauză de dizabilitate la nivel mondial. În Europa, peste 40 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu depresie. Tulburarea depresivă înseamnă mai mult decât un sentiment de tristețe sau melancolie. Este o tulburare frecventă și gravă de dispoziție.

Recunoaște tulburarea depresivă!

Dintre toate tipurile de depresie, tulburarea despresivă majoră este unul dintre cele mai severe. Tulburarea depresivă majoră este un tip de depresie asociată cu cinci sau mai multe simptome prezente timp de cel puțin două săptămâni. Cel puțin unul dintre simptome este fie dispoziția depresivă, fie pierderea interesului sau a plăcerii în activitățile zilnice. Simptomele sunt definite ca având o durată de cel puțin două săptămâni. De obicei, durează o perioadă mult mai lungă – luni sau chiar ani.

Suferința nu e o rușine

Pare greu de acceptat acest lucru în zilele noastre, dar cei care suferă în tăcere sunt stigmatizați. Și își poartă povara până nu o mai pot duce. Tulburarea depresivă are un impact greu de suportat. Și asta din cauza stigmatizării. „Poate fi greu de înțeles impactul devastator al depresiei asupra vieții oamenilor.”, spune Radu Gănescu, președintele COPAC. „Ne-am angajat să îmbunătățim credibilitatea și calitatea informațiilor despre problemele de sănătate mintală, iar „Să învingem depresia” susține direct acest obiectiv.”

Apropierea e cheia

Depresia și tulburarea depresivă majoră sunt subiectele unei campanii de conștientizare realizate cu ajutorul unor povești reale, transpuse în obiecte ceramice prin arta japoneză kintsugi. Campania se numește ”Să Învingem Depresia”. A fost lansată de Janssen România alături de Coaliția Organizațiilor Persoanelor cu Afecțiuni Cronice (COPAC). Campania își propune să crească nivelul de informare și înțelegere despre provocările și stigma prin care trec cei care suferă de tulburări de sănătate mintală.

Kintsugi este arta japoneză antică de reparare a obiectelor ceramice sparte prin lipirea lor cu un lac cu pulbere de aur. Evidențierea crăpăturilor și imperfecțiunilor conferă nu doar unicitate unei piese, ci demonstrează și că obiectul a avut o viață proprie și o poveste de spus. 

„Știu că depresia nu este ceva din care poți pur și simplu să te desprinzi, ci este o călătorie lungă”, spune artistul vizual Lidia Alina Nicolae. „Filosofia din spatele kintsugi este că nu ar trebui să ascundem experiențele noastre negative. Din încercările grele ar trebui să ieșim mai puternici, mai valoroși, să ne reconstruim bucată cu bucată.”

Toată lumea se poate implica pentru a produce o schimbare reală în viața celor care suferă de depresie. Mai multe informații despre depresie găsești aici.

Sursa foto: freepik.com