Cum ții medicamentele acasă

Pastile prescrise de medic, vitamine, digestive, antidiareice sau laxative, analgezice ori antiinflamatoare, toate stau frumos în sertar ori în dulăpașul din baie. Nimic mai rău! Știai că eficacitatea medicamentelor ține și de condițiile în care sunt depozitate? ,,Ținute în condiții improprii nu numai că își vor pierde proprietățile, dar pot deveni periculoase. Indiferent de tipul medicamentului, este important ca pacienții să înțeleagă că trebuie tratate cu seriozitate, de la depozitare, până la administrare.”, spune Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Paza bună trece primejdia rea

Ca să nu-ți faci mai mult rău decât bine, ține cont de sfatul specialistului și ai grijă unde ții medicamentele. Iată 5 reguli de păstrat la vedere:

1.Nu le scoate din ambalajul original! Chiar dacă ai cumpărat doar câteva tablete, nu o cutie întreagă, e important să păstrezi ambalajul, chiar și cel primit de la farmacie, pentru a avea mereu la îndemână prospectul și recomandările.

2.Întuneric și răcoare. Asta le place medicamentelor, așa că un sertar oarecare sau dulapul din baie nu sunt alegeri potrivite. Medicamentele sunt testate în anumite condiții și eficiența lor este maximă dacă se respecte acele condiții și după ce au ieșit din camerele de testare, în mediu întunecos, ferit de căldură și umezeală.

3.La frigider. Nu toate medicamentele trebuie să stea în frigider, dar câteva chiar au nevoie de un spațiu în acest loc. Vaccinurile, unele soluții, unguente, alifii preparate în farmacie, unele antibiotice, insulina sau unele siropuri chiar au indicația de a fi păstrate în frigider.

4.Departe de copii. Organismul copiilor nu este suficient dezvoltat pentru a absorbi medicamentele și a le elimina la fel ca un adult. De aceea, orice medicament poate avea consecințe grave. Iar acesta este și motivul pentru care „farmacia de acasă” trebuie să se afle la înălțime, într-un loc în care copilul nu are acces nicicum. În plus, nu trebuie să iei niciodată din acel loc medicamente în prezența copilului, pentru a nu-i da idei.

5.Se mai și aruncă… Deși ți se pare greu de făcut, spațiul de depozitare a medicamentelor trebuie inspectat periodic, pentru a verifica termenul de valabilitate și a arunca tot ce a expirat. Un medicament expirat poate fi dăunător.

Cel mai bine este să se arunce medicamente și la terminarea unui tratament, pentru a elimina tentația de a le folosi ulterior, fără avizul specialistului.

Atenție la neatenție!

„Nu luaţi medicamente decât la recomandarea medicului și numai pentru perioada recomandată. Nu recomandați altor persoane și nu împrumutați medicamente. Dacă prezentați aceleași simptome pe care le-ați avut în trecut, nu vă administrați medicamente rămase de atunci. Mergeți la medic pentru o nouă recomandare!”, spune Cristian Lutan – ARPIM.

Sursa foto: flickr.com