Citește și: Simți furnicături pe corp? E cazul să mergi la medic

Conform fizioterapeuților, înainte de a vă decide la o pernă, luați în considerare poziția în care dormiți.  „Scopul pernei este de a va ajuta să vă țineți capul într-o ”aliniere” cu restul corpului,  ceea ce înseamnă că aceasta trebuie să stea aproape drept, fără să se îndoaie prea mult într-o parte sau alta”, a explicat un faimos chiropractician din SUA.

  • Dormitul pe spate. Persoanele care dorm pe spate au nevoie de perne mai subțiri, astfel încât capul să nu fie prea ridicat față de restul corpului.
  • Dormitul pe o parte. Persoanele care dorm pe o parte au nevoie de o pernă mai fermă, care să umple distanța dintre ureche și partea exterioară a umărului.
  • Dormitul pe burtă. Persoanele care dorm pe burtă au nevoie de o pernă foarte subțire, aproape plată. Dacă dormiți frecvent în această poziție nu aveți neapărat nevoie de o pernă pentru cap, ci una pe care să o puneți sub abdomen pentru a evita durerea din partea inferioară a spatelui.

Atunci când vreți să vă cumpărați o pernă nouă, trebuie să aveți în gând următoarele sfaturi ale specialiștilor:

Nu trebuie să vă orientați doar în funcție de preț. Doar pentru că o pernă costă mai mult nu înseamnă că este o pernă mai bună.Ceea ce contează este cum vi se pare perna, ținând cont de poziția de somn. De cele mai multe ori, puteți găsi perna potrivită fără a cheltui foarte mulți bani.

Pernele cu apă sunt recomandate de mulți fizioterapeuți

Este de preferat să încercați perna în magazin. Dacă sunteți într-un magazin unde aveți posibilitatea de a vă întinde, nu exitati să faceți asta. În cazul în care nu aveți această opțiune, stați în fața unui perete, sprijinițivă- de el, simulând poziția în care vă place să dormiți, să aranjați perna și să observați dacă gâtul este aliniat cu coloana vertebrală.

Multe perne sunt concepute pentru a răspunde nevoilor specifice ale fiecărei persoane, incluzând bufeurile, durerile de cap și durerile de gât.

Perne cervicale. Sunt disponibile în diverse materiale și forme și adaugă amortizare suplimentară în partea de jos a pernei pentru sprijinirea gâtului. Medicii spun că, ocazional, ele pot fi de ajutor.

Perne cu apă. Pernele cu apă sunt recomandate de mulți terapeuți fizici și chiropracticieni. Acestea folosesc apa pentru a crea propriul nivel de densitate și sprijin.

Perne reci. Acestea sunt utilizate ca un remediu pentru bufeurile nocturne și conțin mici „mărgele” care absorb căldura din zona capului, lăsând rece partea din pernă care vă atinge fața.

Perne anti-sforăit. Există anumite studii care arată că designul pernei are impact asupra sforăitului. Unii chiar au reușit să scape de sforăit cu ajutorul acestor perne.

Perne poziționale: Aceste perne sunt proiectate pentru cei care dorm pe spate, stomac sau pe lateral. Experții spun că unele pot fi de foarte mare ajutor. Dacă optați pentru acest tip de pernă, puneți accentul pe sprijin, confort, dar și pe mărimea potrivită pentru corpul dumneavoastră.

Citește și: