Citește și: Oregano – 6 beneficii pentru sănătate ale acestei plante aromatice

Din punct de vedere statistic, femeile sunt mai afectate decât bărbații. În majoritatea cazurilor, migrenele sunt cauzate de factori comportamentali. Cu toate acestea, specialiștii din cadrul Asociației de Boli neurologice din Cleveland au demonstrat că brânzeturile maturate, alcoolul (mai ales vinul roșu), murăturile, mâncărurile marinate, inclusiv produsele pescărești și varza murată, fructe precum avocado, zmeura sau bananele sunt cauzatoare de dureri de cap.

Fii atentă la etichete! Glutamatul de sodiu dă dureri de cap

Se pare că apariția migrenelor este legată de prezența unor amine naturale întâlnite în anumite alimente. printre aminele cu efect semnificativ amintim tiramina, feniletilamina și histamină. Este recunoscut faptul că alimentele care conțin tiramina-brânzeturi, alune, ciocolată, afumături (hering, salam, cârnați)-pot declanșa durerea de cap. Același efect îl au și produsele cu glutamat de sodiu (sosuri, maioneză, budinci, jeleuri din comerț, conserve, mâncarea chinezească).

Potrivit specialiștilor, persoanele care suferă de migrene nu reușesc să metabolizeze aceste substanțe suficient de rapid, ele rămânând în organism mai mult decât ar trebui. Legătura dintre amine și migrene a fost identificată pentru prima oară la unii pacienți care luau inhibitori de monoaminooxidază pentru tratarea depresiei. Funcția acestor enzime IMAO este aceea de a metaboliza aminele potențial nocive înainte că acestea să ajungă în sânge. Administrarea IMAO înlătura acest mecanism natural de detoxifiere, ducând la un nivel crescut de amine în sânge. Pacienții cărora le erau administrate respectivele medicamente acuzau dureri îngrozitoare de cap în urma consumării alimentelor menționate mai sus.