Așa te anunță un rinichi care suferă

Atunci când apare câte o durere, în oricare parte a corpului, ce nu pare să cedeze nicicum o vreme, chiar și după ce încercăm să ne „doftoricim” la domiciliu, ne facem curaj, în sfârșit, să ajungem la medic. Din nefericire, majoritatea afecțiunilor serioase, greu de tratat, nu se manifestă vizibil și nici nu se simt. Simptomele se confundă ușor cu ale altor boli și, uite-așa, ne trezim cu probleme grave de sănătate, uneori chiar imposibil de tratat. Rinichiul face parte din acea categorie de organe interne care preferă să nu „strige în gura mare” când suferă de ceva. Pe de altă parte însă, este posibil să primim semnale din partea rinichilor sau a întregului aparat urinar, fără să existe vreo afecțiune în acea regiune. Așa se face că, dacă nu luăm legătura cu un specialist, riscăm să ne agravăm iremediabil starea de sănătate.

Te doare mijlocul?

Ia în calcul posibilitatea unei afecțiuni a rinichilor, la primele junghiuri din regiunea lombară! În cele mai multe cazuri, durerea de spate reprezintă simptomul grăitor al bolilor renale. Fie că este localizată într-un punct fix, fie că e difuză, puternică sau slabă dar deranjantă, durerea de mijloc pe care o dau bolile de rinichi se poate confunda foarte ușor cu o criză de discopatie sau cu alte afecțiuni ale coloanei vertebrale. În fața unui pacient cu o durere lombară difuză, specialistul va suspecta o boală a rinichiului sau a aparatului urinar. Când durerea se localizează în punct fix, apare spontan și trece repede, poate fi semnalul de alarmă al unui singur rinichi bolnav, așa cum se întâmplă în pielonefrită, tuberculoza și litiaza renală, cancerul renal. Cel mai des întâlnite dureri sunt așa-numitele colici și apar ca urmare a tensionării vezicii biliare, aflată în imposibilitatea de a se evacua. Este un fenomen care are loc, de obicei, când apar pietrele la rinichi, în litiaza renală. Interesant este că o criză renală atrage cu sine și alte simptome, precum paloarea, răceala extremităților, durerea abdominală, transpirația abundentă, greața, vărsăturile etc. Acestea pot conduce foarte ușor către un alt diagnostic, cum ar fi apendicita acută, hernia inghinală, colica biliară sau chiar infarctul. Este foarte important de știut că o colică renală apare, de obicei, ca semn al unei boli destul de grave. Așa se întâmplă în tuberculoza renală, la eliminarea unor substanțe din corp, în hematurii, cân migrează cheagurile de sânge, în cancerul renal, când se elimină țesutul afectat.

Atenție la semne!

Dacă ar fi să-i comparăm cu ceva, am putea spune despre rinichi că ei sunt o „stație de epurare” a organismului. Aceștia au rolul de a curăța sângele, eliminând „deșeurile toxice” și surplusul de apă. Tot ei țin echilibrul potasiului și al sodiului în sânge, reglează tensiunea arterială. Consumul de mâncăruri grase, alcool, gustări sărate, își spune cuvântul. Pietrele duc la apariţia infecţiilor urinare, a unor puternice dureri şi chiar la blocajul renal. Rinichii anunță existența pietrelor prin dureri abdominale foarte puternice, ameţeală, febră, durere la urinare, urină tulbure şi cu sânge. Durerile apar noaptea sau în zori de zi.

Sigur e vorba de o afecțiune renală dacă…
…ai o stare generală proastă, amețești fără motiv, obosești repede și capeți paloare a feței.
…ți-e sete mereu și simți nevoia de a urina în permanență, evacuezi foarte puțină urină sau deloc, uneori cu sânge, ți se umflă mâinile și picioarele.
…ai pielea foarte uscată, care te mănâncă.
…nu mai ai poftă de mâncare și scazi în greutate fără motiv.
…te doare mijlocul.

Mare atenție! Uneori, durerea resimțită în regiunea ficatului poate fi semnul unei colici renale!

Sursa foto: imgbuddy.com