Iată câteva informaţii pe care viitorii părinţi trebuie neapărat să le cunoască înainte de a decide dacă vor recolta celulele stem și, dacă da, ce firmă să aleagă în acest scop. Iată care sunt întrebările cheie la care ar trebui să știi un răspuns înainte să iei o decizie în acets sens.

Cum se face recoltarea celulelor stem?

Procesul de recoltare al celulelor stem este unul simplu și nedureros pentru copil. Constă în extragerea unei cantităţi de sânge din cordonul ombilical al noului născut, imediat după ce cordonul a fost tăiat. Celulele stem din sângele cordonul ombilical reprezintă celule tinere, fără memorie şi care se pot diferenţia în diferite tipuri de celule specializate ale corpului uman, având un potenţial ridicat de înmulţire.

De ce trebuie recoltate celulele stem imediat după naştere?

Răspunsul este unul foarte simplu: deoarece numărul de celule stem tinere aflate în cordonul ombilical este unul remarcabil. În plus, celulele au avantajul de a nu fi fost expuse la mediul înconjurător, fiind astfel necontaminate.

Cum se stochează materialul biologic în condiţii optime?

Dacă şi volumul de sânge permite, ar trebui să existe trei eşantioane principale independente şi alte trei mini eşantioane destinate testelor de compatibilitate, testelor ADN sau pentru identificarea malformaţiilor genetice ale celulelor stem. Este bine să nu ne lăsăm influenţaţi de numărul mare de esantione stocate, pentru că acest sânge are o cantitate limitată.

Stocarea sângelui din cordonul ombilical trebuie să se facă după investigaţii medicale pentru a fi siguri că standardele de calitate impuse au fost respectate. Ar trebui să primești întâi acasă certificatul personalizat de confirmare că stocarea a fost realizată cu success, plata urmând a se face după acest moment.

Ce boli sunt tratabile cu ajutorul celulelor stem?

Viitorii părinţi ar trebui să ştie că, până în prezent, există aproximativ 85 de boli care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Printre ascestea se număra diverse tipuri de leucemii, anomaliile moştenite ale globulelor roşii, diverse tipuri de cancer ale măduvei osoase dar şi alte tipuri de cancer.

Celulele stem pot fi utilizate şi în cazul în care o rudă bolnavă este compatibilă?

Statisticile arată că şansele ca rudele de gradul 1 (părinții și frații) sunt compatibili în proporție de aproximatov 25%. Acest lucru însemnând că au o şansă din patru. Dacă facem o comparaţie cu probabilitatea de a găsi o altă persoană compatibilă în populaţia generală, adică 1 şansă din 200.000.

Cum se face transportul probelor către bancă?

Părinţii ar trebui să se asigure de modalitatea în care probele ajung la banca de celule stem şi cum sunt menţinute pe toată durata transportului, deoarece temperatura nu trebuie să iasă din intervalul 2°C – 26°C, optimul fiind de 16°C – 18°C. De aceea, cutiile de transport ar trebui să fie special create pentru a asigura şi a putea fi monitorizată această temperatură pe toată perioada transportului.

Cum sunt procesate probele biologice?

Procesarea şi prepararea celulelor stem trebuie să se facă în camere sterile care să dispună de aparate de aer condiţionat de înaltă performanţă, care sunt separate prin încuietori speciale. De asemenea, cel mai util este că stocarea probelor să se facă în vapori de azot (nitrogen) pentru a elimina posibilitatea infestării probelor cu nitrogen lichid.

Există taxe suplimentare ascunse?

Părinţii ar trebui să citească de fiecare dată contractele cu băncile de celule stem şi să se asigure că existe asigurări împotriva falimentului, transparenţă totală atunci când ne referim echipa medicală, la banca de celule şi la procedurile de prelevare.

Cât timp sunt viabile celulele stem?

Celulele stem pot fi păstrare zeci de ani dacă sunt conservate în condiţii bune. Acestea se păstrează sub forma criogenata la 196 de grade Celsius şi pot fi depozitate până la 25 de ani. Până în prezent, în condiţiile criogenizarii şi depozitarii probelor, la parametrii termici şi presionali constanţi, se presupune că au speranţa de viaţă aunui om obişnuit.

În Europa, în 2014, au fost înregistrate peste 40 000 de transplanturi de celule stem hematopoietice, conform ultimului studiu distribuit în iunie 2016. În ultimii ani, studiile clince şi educaţia la nivelul maselor, determină din ce în ce mai mulţi părinţi să apeleze la o bancă de celule stem în momentul naşterii copiilor. Transplantul cu celule stem este o procedură utilizată în mod curent de 25 de ani, în întreaga lume. Nu mai este de mult o procedură experimentală. Astăzi medicii ştiu exact care sunt indicaţiile de transplant, fiind standardizate reuşite în boli precum leucemie, thalasemie, siclemie, afecţiuni ale măduvei osoase sau boli metabolice ereditare.

Sursa foto: shutterstock.com