Din păcate, nu există în acest moment niciun tratament care să vindece boala Alzheimer. Tratamentul medical trebuie început însă cât mai repede pentru ca evoluția sa să fie mai lentă. Pe lângă medicație, există diverse remedii naturiste care pot fi administrate concomitent și care pot contribui la eficacitatea tratamentului și spori calitatea vieții persoanei afectate.

Această boală afectează treptat, dar iremediabil, capacitățile cognitive ale creierului. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență la persoanele în vârstă și reprezintă 50% din toate cazurile de demență. În Europa, la persoanele în vârstă de 65-70 de ani frecvența bolii Alzheimer este de 2-3%, la 75 de ani 6%, iar peste 85 de ani 25-40%.

Simptomele bolii Alzheimer

Simptomul principal în cazul bolii Alzheimer îl reprezintă uitarea. Simptomele de mai jos trebuie să constituie un semnal de alarmă. În cazul în care recunoști aceste manifestări la tine sau la un membru al familiei, prezintă-te de urgență la medic pentru stabilirea diagnosticului și începerea tratamentului. Cu cât tratamentul este inițiat mai devreme, cu atât evoluția bolii poate fi mai mult timp întârziată.

  • Tulburări de memorie: se pierd de obicei amintirile recente
  • Dificultăți de învățare: bolnavul are dificultăți în a asimila noțiuni noi
  • Tulburări de vorbire: bolnavul nu își mai găsește cuvintele, chiar pentru noțiuni simple
  • Incapacitatea de a efectua diverse activități coordonate: de exemplu, deschiderea unei uși
  • Imposibilitatea de a recunoaște obiecte comune
  • Incapacitatea de a lua decizii
  • Dezorientare
  • Dificultate în recunoașterea persoanelor cunoscute, urmată de identificarea lor greșită
  • Anxietate
  • Agresivitate fizică sau verbală

Remedii naturiste pentru boala Alzheimer

Iată câteva variante de remedii naturale sau modificări ale stilului de viață care pot ajuta persoana afectată de Alzheimer să ducă o viață normală pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Unele dintre acestea pot de asemenea preveni boala Alzheimer.

Ginko biloba

Această plantă este utilă pentru tratamentul demenței și al bolii Alzheimer. Extractul de ginko biloba reglează circulația sângelui și contribuie la îmbunătățirea memoriei. Ginko biloba are capacități antioxidante și antiinflamatorii. Compușii conținuți protejează membranele celulelor și reglează funcția neurotransmițătorilor, substanțe de la nivelul creierului care intermediază transmiterea impulsurilor nervoase.

Omega 3

Cercetătorii au corelat aportul ridicat de omega 3 cu o posibilă reducere a riscului de demență sau de declin cognitiv. Principalul tip de acid gras omega 3 de la nivelul creierului este DHA, care se găsește în membranele care acoperă celulele nervoase, mai ales acolo unde celulele sunt conectate una de alta. Se consideră că omega 3 poate influența demența datorită beneficiilor pentru inimă și vasele de sânge, a efectului antiinflamator și a capacității de a proteja membranele celulare.

Exercițiile mentale

 

Pentru întărirea memoriei, exercițiile mentale pot fi foarte eficiente. Cuvintele încrucișate, cititul, scrisul reprezintă câteva dintre exercițiile mentale care relaxează creierul și îl ajută să funcționeze mai bine. Un pacient cu boala Alzheimer ar putea învăța o poezie sau replici dintr-o piesă de teatru. Acest tip de exerciții pot menține mintea mai ascuțită, deoarece contribuie la formarea de noi trasee neuronale.

Foto: Pixabay