Tratamentul hemoroizilor nu este eficient decât pe cale chirurgicală sau prin metodele moderne efectuate în cabinetele de specialitate. Perioada agitată a sărbătorilor de iarnă și, în special, mesele îmbelșugate stropite cu alcool nu fac decât să înrăutățească situația. Orice răsfăț se plătește scump. Și ne referim aici la sănătate. Excesele alimentare și greșelile care se fac în această perioadă pun la grea încercare sistemul digestiv. Și agravează suferința celor care au hemoroizi. Pentru a evita problemele, respectă recomandările specialiștilor.

3 sfaturi pentru tratamentul hemoroizilor de sărbători

1Nu uita de fibre!

Alimentația din această perioadă constă în carne prăjită, afumături, alimente conservate, jumări etc. Prea puțini mai mănâncă salate, verdețuri, legume proaspete, care ajută digestia. Așa apare constipația. Iar ea reprezintă cel mai mare pericol pentru hemoroizi. Scaunele tari zgârie mucoasa și venele hemoroidale. Apar complicații, fisuri anale, dureri, tromboze, sângerări, chiar prolaps hemoroidal.

„Dietele care nu au incluse fibre alimentare – fructe, legume, cereale integrale – duc la constipație. Fibrele sunt cele mai importante elemente care ne păstrează nouă o peristatică normală. Tubul digestiv și în special colonul știu să reacționeze în prezența fibrelor.”, spune dr. Dan Andronesi, medic chirurg.

2.Evită alimentele picante și foarte condimentate!

„Ele conțin niște esteri care, o mică parte se neutralizeaza la nivelul ficatului, o mare parte ajung, odată cu scaunul, în zona anală. Unde produc modificări pe vascularizație. Duc la înroșirea mucoasei, subțiază peretele venos. Ceea ce accentuează hemoroizii.”, adaugă specialistul. Așadar, grijă cu rețeta aceea de cârnați picanți și condimentați! Chiar dacă este făcută exact la fel din moși strămoși.

3.Alcoolul – cu măsură.

De Crăciun, e normal să bem o cană de vin fiert. Sau să ciocnim un pahar de șampanie de Revelion. Dar chefurile în care goliți pahar după pahar pot avea urmări neplăcute. „Se știe că alcoolul produce vasodilatație. Iar venele hemoroidale nu sunt excluse. Mulți pacienți relatează că, după o perioadă de consum de alcool, apar modificări la nivelul anusului, cu mărirea în volum a hemoroizilor și complicații.”, adaugă Dr. Andronesi.

Nu există leacuri-minune!

Dacă totuși hemoroizii cresc în dimensiuni și devin dureroși, apar sângerări și disconfort, nu vă puneți baza în cremele și gelurile promovate atât de intens în această perioadă la televizor. Ele nu fac altceva decât să niveleze mucoasa. Dau o senzație de ameliorare pe moment, dar lasă mai departe hemoroizii să crească.

„Nu s-a descoperit nicio substanță activă medicamentoasă care să poată micșora aceste vene dilatate de la nivel anal. Nicio cremă, niciun medicament nu rezolvă problema. Hemoroizii, odată măriți, cresc încet, încet, până în ultimul stadiu. Când ies afară și nu mai intră. Se tratează doar în cabinetul medicului, prin procedee minim invazive.”, susține dr. Dan Andronesi. Dacă vreți să rezolvați definitiv problema hemoroizilor trebuie să lăsați rușinea la o parte și să mergeți la medic pentru o consultație. Până atunci, sărbători frumoase, liniștite și cumpătate!

Sursa foto: OK Medical