Diabetul este o boală evolutivă. Din păcate, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care urmează un tratament antidiabetic oral sau cu insulină nu își ating ținta de control glicemic. Expunerea prelungită la valori mari ale glicemiei favorizează apariția complicațiilor diabetului:. Și apar afecțiuni oculare, boală cronică de rinichi, leziuni ale nervilor periferici, boli cardiovasculare. De aceea, obținerea controlului glicemic este un deziderat al medicilor care tratează persoanele cu diabet.

În ce constă tratamentul diabetului de tip 2

„Avem în momentul de față multe medicamente pentru a trata diabetul zaharat de tip 2. Iar acest lucru trebuie să ne determine pe noi, medicii diabetologi, să facem o alegere inteligentă. Având în vedere că ne îndreptăm spre ceea ce se numește «medicină personalizată» sau «medicină precisă». Și anume: tratamentul adecvat pentru pacientul adecvat și la momentul adecvat. Trebuie să luam în considerare și faptul că, în anumite cazuri, activități simple pentru persoanele sănătoase pot deveni provocări pentru persoanele cu diabet. Ssolicitând eforturi suplimentare.

De aceea, este important să avem acces nu numai la tratamente eficiente. Ci și la tratamente ce contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu diabet. Printr-o bună tolerabilitate și creșterea aderenței la tratamentprin ușurința în administrarea terapiei”, spune  Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române și Președinte de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.”

Este și motivul pentru care prima combinație injectabilă a două clase de medicamente antidiabetice este disponibilă acum și în România. Medicamentul inovator SULIQUA este prima combinație titrabilă de insulină bazală și agonist de receptori GLP-1. Este compensat integral prin programul național de diabet pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2

„Suliqua are premise foarte bune, aducând împreună două tratamente injectabile într-unul singur. Poate fi titrat cu precizie, cu ajustări ale dozei bazate doar pe valorile glicemiei pe nemâncate.”, a explicat Prof. Dr. Nicolae Hâncu. Mai mult decât atât, o singură injecție te face să uiți de boală timp de 24 de ore.

Crește calitatea vieții

Cu o singură administrare zilnică, medicamentul controlează eficient atât glicemia bazală, cât și cea postprandială, în cazul pacienților care nu reușesc să atingă ținta de control glicemic cu tratamentul lor actual: antidiabetice orale sau insulină bazală.

„Obiectivul principal al echipei medicale în gestionarea diabetului este să aducă nivelurile de glucoză din sânge la ținta de control (HbA1c<7%), în vederea reducerii incidenței complicațiilor asociate. Deși în prezent dispunem de o gamă largă de opțiuni terapeutice, există încă multe cazuri în care controlul glicemic nu este atins. Noul medicament ajută un număr mare de pacienți să își îmbunătățească ținta de control glicemic.

În matematică, întotdeauna 1 plus 1 fac 2. În cazul Suliqua, 1 plus 1 fac mai mult decât 2. Dacă ne referim la beneficiile terapeutice: complianță și aderență la tratament, control glicemic și atingerea țintei terapeutice a hemoglobinei HbA1c.”, a declarat Prof. Dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

În noiembrie 2016, Suliqua a fost aprobat de Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA), în aceeași lună primind avizul pozitiv din partea Comitetului pentru Produse Medicamentoase pentru Uz Uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA). În februarie 2017, medicamentul a primit autorizația de punere pe piață în Europa, valabilă în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Sursa foto: Shutterstock