Până mai ieri, multă lume credea că depresia e doar un moft. Nici acum nu sunt toți convinși că este vorba despre o boală necruțătoare. Căci depresia nu e deloc de ignorat și face ravagii în organism. Din fericire, tratamentul depresiei a suferit schimbări majore, grație evoluției tehnologiei. Iar de acum tratamentul depresiei esye la doar un click sau un apel telefonic distanță.

Cum să te tratezi online

Joi, 10 octombrie 2019, de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, s-a lansat depreHUB, primul hub antidepresie din România. este un proiect susținut de Psih. Yolanda Crețescu, prin Asociația Happy Minds. depreHUB a fost inițiat cu scopul de  a reuni, sub cupola unui nou concept, totalitatea serviciilor care presupun tratamentul depresiei. Este vorba despre prevenirea depresiei și anxietății,  evaluare e-health, diagnostic, intervenție și reintegrare psiho-socială.

Proiectul depreHUB se adresează atât pacientului cu depresie sau anxietate, cât și persoanelor cu risc emoțional. Cum te ajută? Prin servicii multidisciplinare și acțiuni dedicate abordării 360 de grade a individului:

  • Evaluare, diagnostic și tratament online și face to face
  • Servicii sociale de psihoterapie gratuită
  • Workshop-uri de conștientizare și prevenția recidivei
  • Grupuri de suport pentru depresie, anxietate, atacuri de panică
  • Consiliere nutrițională, sportivă, juridică, vocațională
  • Tehnici și terapii alternative
  • Programe de reintegrare socio-profesională

Peste 50% dintre românii care suferă de depresie nu știu că au această afecțiune. Iar dintre cei care știu, mai puțin de o treime se tratează. De aceea, depreHUB își propune să vină în întâmpinarea strategiei naționale a sănătății mintale prin programe de psihoeducație și abordare multidisciplinară, e-health și față în față.

Tratamentul depresiei online

În acest moment, componenta de terapie științifică online a depresiei și anxietății este susținută prin intermediul platformelor partenere Depreter și Paxonline.  Cele două platforme asigură astfel accesul online la screening și diagnostic pentru depresie și anxietate, la monitorizarea stărilor depresive și tratamentul depresiei, fără a fi necesară prezența beneficiarului în cabinetul terapeutului.

“Astăzi, soluțiile moderne de e-health cresc promptitudinea și eficiența în procesul de prevenție și intervenție. Asigură acces rapid la informații și proceduri validate științific de evaluare și tratament psihologic pentru depresie și anxietate. Elimină stigma care poate însoți deplasarea la cabinetul unui specialist, precum și costurile aferente. În plus, îmbinarea cu succes a instrumentelor psihologice acreditate cu tehnologiile IT de vârf ușurează procesele de terapie, atât pentru profesioniști, cât și pentru pacienți”., a declarat Mircea Miclea, Doctor în psihologie și Manager general Cognitrom.

Reduce riscul de sinucidere

Informarea și conectarea rapidă cu bolnavul depresiv pot reduce riscul de suicid cu peste 50%. În contextul în care Organizația Mondială a Sănătății estimează că în 2020 depresia va deveni a doua cauză de deces, la nivel global, în rândul tinerilor între 15 și 29 de ani, depreHUB a decis să schimbe paradigma și să aduca specialistul la dispoziția beneficiarului prin servicii e-health multidisciplinare.

 “Absența acțiunii multidisciplinare face ca în cazul unei persoane cu predispoziție spre depresie sau a unui bolnav depresiv, atât un diagnostic corect, cât și o intervenție corectă să întârzie să apară. Deseori se întâmplă ca gradul de anxietate sau teama de o boală incurabilă ori periculoasă să apară în gândurile bolnavilor. Doar pentru că se întârzie diagnosticarea.

Oamenii se duc la neurologie, cardiologie sau alte specializări medicale. Primesc negația că nu se identifică un diagnostic și atunci se îngrijorează. Tot acest stres și toată această îngrijorare fac rău unei persoane cu fond depresiv. Pe când psihoeducația și conectarea eficientă cu bolnavul poate însemna o intervenție la timp și o viată salvată.”, a afirmat Psih. Yolanda Crețescu, fondatoarea proiectului depreHUB și președintele Asociației Happy Minds.

TEL VERDE 0800 0800 20 – disponibil 24/7

Peste 50 de absolvenți și studenți ai facultăților de psihologie au fost trainuiți pentru a asigura suport primar în situații de criză emoțională prin intermediul liniei telefonice gratuite 0800 0800 20.

Scopul Tel Verde Antidepresie este de a facilita accesul persoanelor la servicii de diagnostic, tratament specializat și recuperare, sub îndrumarea consilierilor depreHUB. Astfel, persoanele care apelează la această linie telefonică vor beneficia de suport emoțional cu privire la conștientizarea și recunoașterea simptomelor psiho-sociale și fizice ale depreisei/anxietății, îndrumare către ajutor specializat pentru diagnosticarea problemelor în sfera psihologică/psihiatrică.

Tel verde 0800 0800 20 este disponibil non-stop, 24/7 și are acoperire în toată țara. Numărul poate fi apelat de persoanele care experimentează situații de criză emoțională, atacuri de panică, anxietate ori depresie.

În prezent, depreHUB beneficiază de colaborarea cu peste 270 de specialiști, psihologi și medici, din întreaga țară, prin intermediul platformelor Depreter și Paxonline, cât și de sprijinul organizațiilor neguvernamentale precum Asociația Română Anti-SIDA,  Serviciului de Ambulanță București – Ilfov sau al clinicilor partenere precum Smart Nutrition și Fizio Estetix.

Platforma www.deprehub.ro și serviciul Tel Verde 0800 0800 20 pot fi accesate de către orice persoană gratuit, oricând și de oriunde.

Sursa foto: Gerd Altmann from Pixabay