Tratamentul cu celule stem se bucură de succes în cazul celor care suferă de leucemie. Dar funcționează și în terapia pentru a peste 70 de boli grave.

Potrivit statisticilor, în anul 2000, au fost afectați 256.000 de copii și adulți din întreaga lume. Toți au dezvoltat o formă de leucemie. Iar 209.000 de persoane au murit din acest motiv. Aproximativ 90% din toate cazurile de leucemie sunt diagnosticate la adulți. Leucemia este un cancer al celulelor sângelui sau ale măduvei osoase. Și este caracterizat printr-o creștere anormala a celulelor imature albe din sânge.

Tratamentul cu celule stem vindecă?

După 25 de ani de experiență în tratarea Leucemiei Acute Limfoblastice prin transplant de celule stem, Universitatea de Medicina din Minnesota a publicat un raport în care arată că peste 600 de pacienți cu vârste între 6 luni și 55 ani au primit tratamentul cu celule stem, prin transplant, după o prealabilă pregătire mieloablativă prin chimio și radioterapie. Rezultatele au arătat ca 42% dintre pacienți au primit transplant de măduvă de la donator compatibil. Și nu mai prezentau boala după 5 ani de urmărire medicală. În cazul pacienților care au primit tratamentul cu celule stem hematopoietice ombilicale, procentul a fost de 49%. Procentul de recădere observat a fost de 31% în situația transplantului de măduvă, și de 27% la transplantul de celule stem recoltate din sângele ombilical.

Concluzia? Tratarea Leucemiei Acute Limfoblastice prin transplant alogenic de celule stem va duce la un rezultat durabil de supraviețuire fără boală. „Celulele stem ajuta la tratarea a peste 70 de boli, precum diverse tipuri de leucemie, cancer, screloza si boli autoimune. Stocarea si pregatirea celulelor stem din sangele din cordonul ombilical necesita cea mai mare competenta medicala, competenta detinuta de catre medicii specialisti de la Seracell, partenerul exclusiv al Baby Stem Romania, astfel incat preparatul cu celule stem sa fie disponibil pentru pacient la cea mai buna calitate si la cele mai inalte standarde pentru utilizarea in terapia pentru leucemie., afirmă Alexandra Baban, director general Baby Stem, partener Seracell în România.

Sistemul imunitar nu reușește să protejeze

Când o persoană are leucemie, celule albe care luptă împotriva infecțiilor nu se mai dezvoltă. Și nu mai funcționează eficient. Funcționarea tuturor organelor organismului este compromisă. Iar pacientul este vulnerabil la orice infecție. Deoarece sistemul imunitar nu funcționează cum ar trebui.

Scopul tratamentului cu celule stem este acela de a reseta sistemul imunitar. Pentru a opri atacarea celulelor nervoase din corp. Astfel, acesta este utilizat si in alte conditii. Cum ar fi in tratarea artritei reumatoide sau a diabetului de tip A. Parintii pot alege sa recolteze celulele stem din cordonul ombilical. Acestea aflandu-se intr-un stadiu de sanatate perfecta. In cazul nefericit al instaurarii leucemiei, la ani distanta, sistemul imunitar afectat este distrus prin chimioterapie. Iar celulele stem sunt reinfuzate in sange, pentru a reporni intreg sistemul imunitar., adaugă Alexandra Baban.

Leucemia se tratează cu succes

Pentru a trata leucemia în mod eficient, aceste celule albe din sânge trebuie vindecate. Astfel încât să se poată reproduce în timp. Deoarece chimioterapia folosește medicamente incredibil de puternice pentru a viza și a distruge aceste celule anormale din sânge. Există efecte secundare majore care ucid nu doar celulele afectate. Un transplant cu celule stem poate ajuta la ameliorarea efectelor chimioterapiei și la restabilirea sistemului imunitar al pacientului.

Presupunand ca transplantul are succes, celule stem sanatoase se deplaseaza catre maduva osoasa a pacientului. Și încep să producă celule albe din sânge noi, pentru a le înlocui pe cele canceroase. În ciuda succesului transplantului tradițional, există încă probleme care au determinat îmbunătățirea procedurii. În tehnicile mai noi, cercetătorii au găsit modalități de a ajuta celulele stem să se înmulțească, făcându-le mai puternice în tratarea unor boli precum cancerul.

Una dintre problemele cu terapiile traditionale este ca donatorul trebuie sa se potriveasca cu pacientul afectat de cancer. In abordarile mai noi, tehnica elimina necesitatea ca donatorul sa se potriveasca cu pacientul. Concentratia mai mare a celulelor stem ofera rezultate mai reusite, ajutand la imbunatatirea rezultatelor pacientului.

Cum se îmbunătățește tratamentul

Leucemia este o boala devastatoare care poate afecta atat tineri, cat si batrani. Celulele stem sunt o terapie traditionala care a fost in jur de zeci de ani, ajutand pacientii sa aduca cancerul in remisie si ajutandu-i sa se recupereze de la boala mortala.

Problemele legate de respingerea imunologica sunt importante care au determinat mai multe tehnici de celule stem rafinate, cum ar fi cea de mai sus. In ansamblu, cu toate acestea, noi tehnici de imbunatatire a utilizarii celulelor stem este promitatoare si speram ca va continua sa duca la proceduri si mai eficiente cu celule stem pentru a ajuta pacientii cu leucemie.

Avantajul transplantului de celule stem consta in faptul ca noile celule transplantate sunt cancer-free. Deoarece transplantul creaza un nou sistem imunitar, efectul de distrugere a celulelor canceroase continua si dupa finalizarea transplantului., completeaza Alexandra Baban.

Sursa foto: Baby Stem