Ficatul bolnav dă peste cap întregul organism. Dintre toate organele interne, ficatul e cel mai mare. Este o adevarată „uzină vie”. E capabil să se regenereze, desfășurând încontinuu mii de activități simultan. Iar tratamentele moderne pentru ficat fac minuni.

Ce fac tratamentele moderne pentru ficat

Totuși, ficatul este foarte sensibil. „Ficatul se luptă, în fiecare zi, cu metabolizarea lipidelor în exces, cu E-uri alimentare, cu multiplele chimicale ascunse în semipreparate sau chiar în alimente proaspete, dar și cu substanțele toxice din organism (medicamente, alcool, etc.)”, explică dr. Carmen Nonn, specialist Laboratoarele Fares Bio Vital. Nu degeaba studiile de specialitate plasează România ca lider absolut în UE la număruldeceselor cauzate de bolile cronice de ficat. Hepatita cronica și ciroza fac ravagii și cam un milion de români au virusul hepatitei C, responsabil, în mare parte, de declanșarea acestora, în timp. Nici cancerul de ficat nu trebuie pierdut din vedere, cu atât mai mult cu atât și acesta se poate trata grație tehnologiei moderne.

Chemoembolizarea face minuni

În premieră națională, o nouă metodă de tratare a pacienților cu tumori hepatice maligne și-a făcut loc și pe la noi. Este vorba despre chemoembolizarea cu microsfere absorbabile, intervenţie efectuată şi introdusă în România de către Dr. Bogdan Popa, medic primar Radiologie Imagistică Medicală, Preşedintele Societăţii Române de Radiologie Intervenţională. Această procedură se adresează atât celor cu tumori primare, precum neoplasmul sau hepatocarcinomul, cât şi secundare, cum sunt metastazele cauzate de tumori maligne localizate pe alte organe. Se poate face și la vârste înaintate. Intervenţia are loc într-o sală dotată cu echipament angiografic de ultimă generaţie, care preia şi stochează imagini fidele din interiorul ficatului.

„E o procedură minim invazivă, pacientul fiind externat după 24, maximum 48 de ore. Se realizează cu anestezie locală, introducându-se un microcateter în arterele care vascularizează tumora. În acestea se injectează apoi microsfere încărcate cu substanţe chimioterapice, cu rolul de a distruge tumora din interior şi de a opri fluxul sanguin către ea. Intervenindu-se doar pe vasele tumorale, concentraţia locală de chimioterapic va fi mai mare, iar reacţiile adverse mult minimizate, în special în restul organismului”, spune dr. Bogdan Popa. Colaborarea cu oncologul este absolut necesară, pacientul fiind monitorizat şi tratat ulterior de către acesta.

Chirurgie „ca la cinema”

În ultimii ani, am tot auzit de tehnologia 3D, însă mai cu seamă în domeniul cinematografic. Iată că imaginile tridimensionale au pătruns și în sala de operație. Operațiile laparoscopice se bucură de popularitate datorită avantajelor oferite. Nu presupun cicatrici mari, spitalizare îndelungată, durerile postoperatorii sunt limitate, vindecarea se produce rapid. Odată cu tehnologia 3D, pacientul se bucură și de un act chirurgical mai precis și scăderea la minimum a gradului de risc. Cu ajutorul laparoscopului, se introduc în abdomen camere video care permit vizualizarea organelor la înaltă definiție a imaginii. Ochelarii speciali le permit medicilor să privească prin ecranele 3D full HD aspectul intern cu acuratețe și precizie. „Această inovație în lumea medicală aduce un beneficiu extraordinar atât chirurgului, cât și pacientului. Acuratețea imaginilor oferite de camera video 3D permite o experiență chirurgicală fără precedent, asigurând precizie.” spune Dr. Cătălin Copăescu, Director General Delta Hospital.

Sursa foto: 123rf.com