Laringita poate fi acută ( de scurtă durată) sau cronică (de lungă durată), însă cel mai adesea, nu durează mai mult de două săptămâni. Laringita acută poate fi cauzată de o infecție virală sau bacteriană sau de suprasolicitatea vocii. Laringita cronică poate fi cauzată de reflux gastro-esofagian, de substanțe  iritante, cum ar fi fumul sau alergeni, sinuzita cronică, consumul  excesiv de alcool sau fumatul, printre altele.

Când aveți laringită cauzată din cauza țipatului, vorbitului mult sau din cauza  cântatului,  cheia vindecării acesteia este repausul vocal. Încercați să nu vorbiți și în nici un caz  să nu șoptiți. Vorbitul în șoaptă pune și mai multă  presiune pe corzile vocale decât vorbitul normal. Ai grijă să stai hidratat, consumă cât mai multe lichide, renunță la alcool, cofeină și țigări și poți urma câteva remedii naturiste.

Gargară cu sare

Puneți într-un pahar cu apă jumătate de linguriță de sare și amestecați. Medicii de la Universitatea din Maryland Medical Center recomandă ca pe tot parcursul zilei să se facă gargară în gât cu apa cu sarea dizolvată. Aceștia avertizează însă că nu trebuie totuși exagerat, pentru că acest lucru ar putea să-ți irite și mai tare gâtul.

Mierea

Se adaugă o linguriță de miere la o cană de ceai cald. Mierea este adesea folosită pentru a reduce inflamarea și poate ajuta și la calmarea laringitei. Cântăreții sau translatori, oamenii care își folosesc de obicei foarte mult vocea, obișnuiesc să înghită mierea cu un strop de suc de lămâie, însă unii medicii spun că din cauză că lămâia e acidă ar putea totuși irita și mai tare gâtul, de aceea este de preferat ca aceasta să fie folosită în ceaiuri.

Anason

Se prepară un ceai dintr-o linguriţă de fructe la 300 ml de apă clocotită. Se infuzează 20 de minute, iar cantitatea se bea în trei reprize, înainte de masă, timp de 10 zile si se repetă de câte ori este nevoie

Nalbă-mare

Se face infuzie dintr-o linguriţă de flori şi frunze la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 8 minute și se beau 2 căni pe zi. Nalba-mare se poate pune și la macerat. Se pune o linguriţă de rădăcină la 250 ml de apă și  se lasă la macerat patru ore, după care se adaugă un gram de bicarbonat de sodiu farmaceutic și se bea treptat, pe parcursul unei zile, timp de 5 zile pe lună. Se repetă de câte ori este nevoie.

Ghimbir

Ghimbirul  proaspăt poate ajuta la calmarea membranelor  mucoase inflamate ale laringelui. Doctorul David J. Hufford din cadrul Departamentului Medical al Universității de stat din Pennsylvania  sugerează că pentru  ameliorarea simptomelor laringintei  se poate bea o ceașcă de ceai de ghimbir sau se poate lua  ghimbir confiat pentru supt.

Hufford  spune că pentru a prepara ceaiul se taie o bucată de 3 cm de rădăcină de ghimbir proaspăt în felii subțiri și se pune într-un litru de apă clocotită. Se acoperă oala și se fierbe pe cel mai mic ochi,  timp de 30 de minute. Se mai lasă la răcit cel puțin 30 de minute, se strecoară și se bea jumătate de cană sau una întreagă de trei până la cinci ori pe zi. Îndulcește cu miere de albine, dacă este necesar.

Foto: Shutterstock

Citește și: Răguşeală (disfonie)