Netratată la timp sau corespunzător, cervicita se poate transforma în boală inflamatorie pelvină. Aceasta are un impact negativ asupra organelor genitale feminine. Poate duce la infertilitate sau chiar se poate maligniza, povocând cancer de col uterin.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

De aceea, dacă ai această problemă de sănătate, este foarte important să mergi la medicul ginecolog și să nu iei medicamente ”după ureche”. ”În funcție de diagnostic se alege metoda de tratament, care poate fi una cu produse naturale. Tratamentul clasic se impune în situațiile în care pacienta se prezinta la medic în faze înaintate ale bolii, când infecția este majoră și există leziuni importante la nivelul colului”, spune doctorul.

Citește și: 22 cele mai des întâlnite cauze pentru care nu rămâi însărcinată

Tratamente naturale pentru rană pe col: Spălături vaginale

Medicina naturală ofera o serie de formule de tratament care rezolva cauza, eliminând inflamația și infecția. ”Pelinul este o plantă cu proprietăți cicantrizante majore. Se recomandă ceaiuri concentrate din pelin. Se lasă pe foc aproximativ 10 minute la punctul de fierbere. Se acoperă imediat și apoi se lasă la răcit. Cu această soluție se fac spălături vaginale seara la culcare. Se poate alterna cu soluție cu bicarbonat și cu sare, după cum urmează: o zi cu bicarbonat de sodiu, a doua zi cu pelin, a treia zi cu sare, timp de o lună”, spune dr. Rareș Simu, care mai propune și o altă soluție: un amestec de rostopască, tătăneasă, tuia și mărul-lupului. Se pune pe foc o mână de plante la un litru de apă. Se lasă pe foc până ajunge în punctul de fierbere. Se infuzează timp de 5 minute, după care se strecoară. Se lasă la răcit și se folosește seara pentru spălături vaginale”.

Citește și: O rană pe col înseamnă cancer?

Tratamente naturale pentru rană pe col: Plante medicinale și produse apicole

dr. Rares Simu”Recomand aplicarea de ovule cu propolis, câte unul seara la culcare, timp de o săptămână. Există și supozitoare cu extract de propolis, rășină de conifere și ceară de albine. Propolisul este recunoscut pentru acțiunea sa antimicrobiană, antifungică, cu proprietăți regeneratoare. Extractul din rășină de conifer are acțiune cicatrizantă, antiseptică, antioxidantă. Persoanele care au alergie la produsele stupului trebuie să evite acest produs. Este indicată și pulberea de traista-ciobanului. Se administrează câte o linguriță de trei ori pe zi, înainte de masă. Are proprietăți antihemoragice și este benefică în numeroase afecțiuni ale aparatului genital feminin. Se mai poate face un amestec din părți egale din următoarele plante: coada–șoricelului, coada-calului, sunătoare, crețișoară. Se pun 4 linguri din acest amestec în jumatate de litru de apă. Se lasă ibricul pe foc până ajunge la punctul de fierbere. Apoi se lasă la infuzat timp de 5 minute. Se bea câte o cană pe zi, iar cu restul de ceai se fac spălături vaginale. Ceaiurile sunt contraindicate femeilor însărcinate,” spune dr. Rareș Simu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com