Herpesul zoster ”este o dermatoză acută produsă de un virus identic cu cel al varicelei. Se manifestă printr-o erupție de vezicule dispusă pe traiectul unui nerv senzitiv, însoțită de dureri de tip nevralgic ce preced și însoțesc eruptia. Acestea pot persista mult timp după vindecarea acesteia”, explică dr. Daniela Bușneag, medic de familie, cu competențe în apifitoterapie și homeopatie.

Atenție! Herpesul zoster e foarte contagios

Specialistul atenționează că odată contractat, ”virusul persită pe toată durata vieții. El se găsește latent în celulele nervilor și poate să se manifeste repetitiv. Conținutul veziculelor este contagios, prin contact cutanat cu leziunile, pentru cei care nu au avut varicelă”. De aceea, prosoapele sau orice lucru care vine în contact cu ele ar trebui spălat la temperatură mare. De obicei, atunci când apar erupțiile, bolnavilor li se dau medicamente antivirale. Acestea scurtează durata erupției și reduc simptomele. Dar există și tratamente naturale care pot reduce disconfortul cauzat. Dacă alegi doar aceste tratamente, trebuie să ții cont că va dura mai mult vindecarea. Oricum, chiar și netratat, virusul ”își face de cap” maximum trei săptămâni, după care erupția ar trebui să dispară.

Băi calmante cu mușețel

Apa rece poate calma durerea și mâncărimile. Se pun comprese cu un prosop îmuiat în apă rece pe zona afectată. Se lasă timp de câteva minute, după care se șterge cu un prosop uscat. Nu folosi cuburi de gheață. Temperaturile prea scăzute nu fac bine. Prosoapele nu se refolosesc, ci se pun la spalat cât mai repede. Băile cu ovăz calmează pielea iritată. Pune o cană cu fulgi de ovăz și un pliculeț de ceai de mușețel (sau o linguriță cu vârf de flori de mușețel) într-un săculeț de pânză sau chiar într-un ciorap. Leagă bine ca să nu iasă conținutul. Pune-l în cadă și dă drumul la apă caldă să curgă. Leagă săculețul sub jetul de apă. Din când în când, apasă pe el ca să iasă ”laptele” de ovăz din el. Stai în cadă timp de 15-20 de minute în apa călduță, nu fierbinte. Există creme care conțin capscaicină, substanță care poate reduce durerea provocată de zona zoster. Acesta este un extract de piper și este un antinevralgic natural.

Când apare erupția în zona zoster:

  • când sistemul imunitar e slăbit;
  • când cel care poartă virusul e stresat;
  • când persoana nu doarme suficient;
  • în urma unor răniri;
  • ca efect secundar al unor tratamente care suprimă imunitatea, cum ar fi chimioterapia.

Remedii de folos pentru zona zoster

Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

Dr. Daniela Bușneag, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

”Recomand, în primul rând, odihnă și hidratare până la refacere. În plus, vor ajuta antiinflamatoarele naturale, precum vitamina C naturală sau curcumina. Persoana trebuie să aibă o dietă bogata în lizină, care găsește în fructe și legume, dar mai ales concentrată în suplimente alimentare numite L-lizina. De asemenea, sunt indicate ceaiuri din urmatoarele plante: roiniță, echinaceea, sunătoare. Concomitent, se poate face tratament homeopat cu Herpes Zoster diluții progresive, Vaccinotoxin, Natrium Muriaticum, Rhus Toxicodendron, dar la recomandarea medicului homeopat.”

Sursa foto: 123rf.com