Tratamente naturale cu fructe exotice. Finicul (curmalul)

Fructele de curmal au o valoare alimentară de două ori mai dulce decât cea a zahărului, însă cu un aport caloric inferior. Mai conțin vitamina A liposolubilă, vitamine din complexul B hidrosolubil, C și E. Au acțiune diuretică, emolientă, ușor antiinflamatoare, expectorantă, laxativă, purgativă, afrodiziacă. Ca urmare, erau folosite ca remediu într-o seamă de afecțiuni: anemie, oboseală, astm, tuse, broșită, tuberculoză, precum și pentru creșterea potenței și a longevității. Medicina modernă a observat că fructele de curmal au proprități pectorale și emoliente apreciabile, favorizând expectorația. Pe lângă asta, s-a mai constatat că au proprități de tonic nervos.

4 smoothie-uri care stimulează fertilitatea (conțin și curmale). Sunt absolut delicioase

Cum le utilizezi curmalele pentru tratament

Este recomandat să se consume ca atare. Este foarte recomandat mai ales copiilor, în perioada de creștere, femeilor, în sarcină și alăptare și celor care se refac după o operație sau o boală infecțioasă. Sucul proaspăt de curmale poate fi folosit împotriva constipației. Există mitul că polenul de finic ar crește fertilitatea, în parte confirmat de cercetători care au găsit că are în conținutul său hormoni estrogeni. Se mai poate face o infuzie din 50 g de fructe la un litru de apă. Se beau două-trei căni pe zi.

Tratamente naturale cu fructe exotice. Rodia, împotriva paraziților intestinali

”Este un arbust originar din Persia şi Mesopotamia. În trecut se utiliza foarte mult ca plantă medicinală, folosindu-se scoarţa de pe rădăcini sau de pe ramuri, în combaterea paraz

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

iţilor intestinali, care acționează, în special, asupra teniei, dar și asupra altor paraziți intestinali. Se administrează sub formă de pudră fină sau infuzie. Acest tratament este contarindicat celor care suferă de nevroze, femeilor însărcinate şi copiilor. Bobocii florali se utilizează în gonoree, tricomonază, în diaree cronică, în dizenterie (în special la copii), în bronşită etc. Fructele conţin zaharuri, acid citric, acid malic, vitamina C, tanin etc. Sunt dulci-acrişoare, răcoritoare. Se consumă ca atare sau ca suc. Nu au contraindicații,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Descoperă mai multe despre fructele de pe alte meleaguri! Află cum se mănăncă guava, ce gust are fructul de durian și beneficiile sweetie!

Sursa foto: 123rf.com