Factorii de mediu determină creșterea stratului de celule moarte ale pielii și afișarea unui aspect tern, uscat, lipsit de strălucire. Dr. Adina Șerban, specialist dermatolog, recomandă cele mai eficiente tratamente care pot reîmprospăta aspectul tenului, îndepărtând aceste efecte. Alege dintre aceste tratmente dermato-cosmetice care se fac toamna cel care ți se potrivește.

Probleme ale tenului care se manifestă toamna

După expunerea la soare din timpul verii, tenul poate dezvolta pigmentare neregulată, xeroză (uscăciune), roșeață sau vase sparte și un proces de degenerare a fibrelor de elastină din piele numit elastoză solară, însoțit de pierderea elasticității pielii. Pentru a contracara aceste efecte, tratamentele laser pot fi folosite complementar. Astăzi, pe piață există multe opțiuni dintre care pacienții pot alege, în funcție de gravitatea problemei care se dorește a fi tratată, de prezența altor afecțiuni ale pielii (cum ar fi capilare sparte, pistrui sau pete solare, pori mari etc.) și stilul de viață al pacientului.

Citește și: Cicatrice și vergeturi? Poți scăpa de ele, dar numai la dermatolog!

Tratmente dermato-cosmetice care se fac toamna: Tratamentul cu laserul fracționat eCO2

Tratamentul cu laserul fracționat eCO2 de la Lutronic este recomandat atunci când se dorește o uniformizare a texturii și pigmentării epidermului, efect obținut printr-un proces de coagulare a proteinelor din stratul superficial al pielii. Procedura este cunoscută și drept “peeling laser”, având avantajul unei perioade minime de recuperare.

“Tot cu acest aparat putem efectua o stimulare profundă a fibrelor de colagen cu ajutorul fasciculelor de energie absorbite de apă din dermul profund. Acest proces este urmat de inflamație și promovarea fibroblastelor, celule cheie în procesul de neocolageneză. Care urmare, pielea devine mai fermă, ridurile se strâng, sunt diminuate. Perioada de recuperare este de până la o săptămână, dar de obicei durează chiar mai puțin”, asigură dr. Adina Șerban, dermatolog.

Tratmente dermato-cosmetice care se fac toamna: Tratamentul cu laserul vascular PDL Vbeam

Laserul vascular PDL Vbeam este eficient în cazul pacienților care au dezvoltat roșeață, asociată cu efelide, pistrui, pete pigmentare, asigurând o fotorejuvenare a pielii. Fasciculul laser este absorbit de pigmentul roșu și negru în acest caz, rezultatul fiind diminuarea pigmentării și roșeței.

Citește și: Ai tenul ridat? Încearcă tratamente cosmetice din ingrediente naturale!

Tratmente dermato-cosmetice care se fac toamna: Peelingurile chimice

Peelingul chimic este una dintre tehnicile non-chirurgicale prin care pot fi tratate într-un timp relativ scurt cele mai întâlnite imperfecțiuni ale tenului: hiperpigmentare ca urmare a expunerii la soare, semnele lăsate în urmă de acnee sau ridurile fine.

“Procedura presupune o exfoliere la adâncime controlată a epidermului și îndepărtarea cu ajutorul unei substanțe chimice a stratului superior de celule moarte a pielii. Astfel este stimulată regenerarea celulară, lăsând în urmă un ten cu aspect vizibil întinerit, mai neted, luminos și cu o textură uniformă. În cazul unui peeling superficial, de suprafață, tenul va capăta aspectul dorit imediat după procedură, însă în cazul peelingurilor în profunzime ne putem aștepta la apariția rosetei și, uneori, la umflarea feței, efecte care vor dispărea în aproximativ trei zile până la o săptămână”, explică dr. Adina Șerban, dermatolog.

În cazul în care a trecut ceva vreme de la ultimul control dermatologic, sezonul rece este un moment excelent pentru a face acest lucru. Studiile științifice au arătat că expunerea puternică la soare poate provoca o ușoară suprimare a imunității pielii, favorizând dezvoltarea cancerului de piele. În cazul în care se observă o modificare a alunițelor deja existente – în dimensiune, formă, culoare – sau sângerarea ușoară, este necesar un control dermatolog de urgență.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com