Înainte de toate, ar trebui stabilit cât de mult e prea mult în cazul transpirației. Când afară sunt peste 30 de grade și asfaltul fierbinte se încinge de-a dreptul, e absolut firesc ca organismul să-și ceară drepturile prin toți porii. Dar, când temperatura mediului nu e foarte ridicată, palmele sunt mai mereu umede și te simți lac de apă, atunci e cazul să-ți ridici semne de întrebare. Mai mult decât atât, și mirosul e un mod prin care organismul încearcă să comunice că are nevoie de ajutor medical.

Fuguța la medic!

În termeni medicali, transpiraţiei excesive i se spune hiperhidroză. E un fenomen des întâlnit și poate fi ţinut sub control, fără probleme. Numai că, înainte de începerea oricărui tip de tratament, trebuie stabilită cu precizie cauza apariţiei transpiraţiei excesive, în urma unui control medical detaliat. În funcţie de momentul în care se manifestă, afecţiunea le indică medicilor mai multe posibile probleme de sănătate. Transpiraţia abundentă poate masca boli deosebit de grave, precum diabetul, bolile cardiovasculare, boala Parkinson, cancerul, pneumonia, tulburările glandei tiroide, insuficienţa hepatică sau renală. Pe de altă parte, în perioada pubertăţii, a menstruaţiei, a menopauzei, când hormonii sunt responsabili cu stimularea activităţii glandelor sudoripare, nu e cazul să ne facem griji, dar nici nu trebuie să ignorăm transpirația abundentă.

A ce miroase transpirația ?

În ciuda igienei riguroase, se întâmplă ca transpirația să emane izuri greu de suportat. Iar când spunem riguroasă, acest termen atribuit igienei se referă la minimum două dușuri zilnice, insistând asupra axilelor, palmelor, picioarelor , zonei inghinale și regiunii de sub sâni. Diabeticii, spre exemplu, au un miros specific de mere stricate, în vreme ce un iz de amoniac îi caracterizează pe cei ce suferă de o afecţiune a ficatului. Mirosul neplăcut de peşte indică afecţiuni digestive. Insuficienţa hepatică e anunţată de mirosul de sânge stricat sau de pământ. O disfuncţie a glandei tiroide, precum hipertiroidia, se manifestă prin transpiraţie excesivă, urât mirositoare. Însă același lucru se întâmplă și în cazul ovarului polichistic, al prezenței tumorilor ovariene sau al disfuncțiilor glandelor suprarenale. În ciuda miturilor, trebuie menționat și faptul că îndepărtarea părului de sub braț și din regiunea inghinală nu face rău! Mai mult, apa cu bicarbonat poate înlocui cu succes orice deodorant.

Transpirația excesivă se tratează ușor

Există metode moderne de tratament, prin care se poate scăpa definitiv de transpirația excesivă. Numai că specialiștii recomandă ca astfel de intervenții să se realizele primăvara, înainte ca pielea să intre în contact cu soarele verii. „Debitul sudorației crește la căldură excesivă, la emoții sau după un efort. Există o accentuare a fenomenului și în unele boli ca TBC, hipertiroidie, unele forme de cancer sau după unele medicamente ca produsele antiparkinson. Hiperhidroza se produce indiferent de factorii de mediu și poate afecta semnificativ viața socială, familială și profesională a pacientului. Dacă metodele tradiționale nu au efect, se recomandă utilizarea metodelor moderne care rezolvă această problemă pe termen lung, fără efecte secundare. Tratamentul medicamentos se face prin injecții cu toxină botulinică, acționând prin blocarea funcției glandelor sudoripare din zona injectată. Tratamentul chirurgical constă în chiuretarea și aspirarea glandelor sudoripare aflate sub piele, iar rezultatele sunt permenente.”, spune dr. Mihaela Leventer, specialist dermatolog, Dr. Leventer Center.

Sursa foto: seyirkafe.com