Dr. Mihaela Leventer: “Transpirația excesivă creează un mare handicap social și profesional”

“Transpirația excesivă nu este tolerată social pentru că pătează hainele. Și creează falsa impresie de nespălare. Palmele umede sunt neplăcute la atingere. Persoanele cu această problemă se plâng că păteaza hârtia când scriu sau că nu pot prinde bine în mână unele obiecte. Tălpile umede alunecă în încălțăminte. Transpirația excesivă creează un mare handicap social și profesional, chiar și atunci când nu e însoțită și de miros neplăcut.”, descrie fenomenul medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Transpirația în exces e o boală?

Transpirația excesivă poate fi o afecțiune în sine, hiperhidroza. Aceasta afectează 1 la sută din populație și poate debuta devreme, în copilărie, la nivelul palmelor, tălpilor și axilelor. Deși persoanele afectate apelează cu generozitate la deodorante, acestea nu fac față secreției excesive a glandelor sudoripare.

“Pentru hiperhidroză, există, din fericire, mai multe tratamente. Cel mai ușor de realizat și fără efecte secundare importante este tratamentul injectabil cu toxină botulinică. Avem la dispoziție un medicament care are această indicație și care diluat corespunzător și injectat după o tehnică specială, asigură o perioadă de anhidroză, adică de lipsă a sudorației în zona injectată de minimum 3 luni. Majoritatea pacienților care fac acest tratament au un efect de peste 3 luni și – din injectări succesive – se poate ajunge până la o durată a efectului de până la 8 luni. Tratamentul este perfect pentru palme și tălpi”, recomandă dr. Mihaela Leventer, coordonator “Dr Leventer Centre”.

Vești bune: se tratează!

Dacă transpirația excesivă se manifestă la nivelul axilelor, specialiștii pot recomanda intervenția de chiuretare și aspirare a glandelor sudoripare.

“Este o procedură care se efectuează în anestezie locală și care duce la o reducere a sudorației permanente în proporție de 80%. Pacienții tratați astfel vor păstra o sudorație minimală, considerată asemănătoare cu cea normală ca debit. Se mai vorbește astăzi și despre tratamentul laser al sudorației excesive, dar aparatele sunt scumpe având o singură indicație, și s-au dovedit dureroase. Recomandarea mea este tratamentul cu toxină botulinică sau aspirarea glandelor sudoripare din zona axilelor”, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Toxina botulinică nu are efecte secundare și se injectează după aplicarea anesteziei locale. Procedura trebuie repetată la câteva luni, pentru că efectul împotriva transpirației excesive este unul temporar.

Sursa foto: 123rf.com