Transpiraţia excesivă sau hiperhidroza, cum îi spun medicii, este un fenomen tot mai des întâlnit. Vestea bună e că poate fi ţinut sub control. Numai că, înainte de începerea oricărui tip de tratament, trebuie stabilită cu precizie cauza, în urma unui control medical detaliat. În funcţie de momentul în care se manifestă, afecţiunea le indică medicilor mai multe posibile probleme de sănătate.

Mergi neapărat la medic!

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Deşi e un fenomen normal, cu transpiraţia abundentă nu e de glumit. Ea poate masca boli deosebit de grave, mai ales atunci când este însoțită și de un miros persistent, specific, înțepător. Diabetul, bolile cardiovasculare, boala Parkinson, cancerul, pneumonia, tulburări ale glandei tiroide, insuficienţa hepatică sau renală, toate duc la creşterea cantităţii de transpiraţie. Pe de altă parte, nu e cazul să vă impacientaţi în perioada pubertăţii, a menstruaţiei, a menopauzei, când hormonii sunt responsabili cu stimularea activităţii glandelor sudoripare.

Tipul de transpirație contează

Știi că suferi de hiperhidroză dacă ai mâinile și tălpile mereu umede, dacă transpirația pătează lenjeria, dacă trebuie să schimbi hainele de mai multe ori pe zi, dacă transpiri și când este frig. Când transpirația excesivă se dovedește a nu avea vreo cauză medicală, poartă numele de hiperhidroză primară sau focală.

Glandele sudoripare devin hiperactive, posibil ca urmare a unei „defecțiuni” minore a sistemulului nervos. Mult timp s-a considerat că este declanșată de stimuli emoționali și psihologici. Însă, de fapt, hiperhidroza în sine are un impact negativ major asupra psihicului. Cele mai folosite tratamente sunt antiperspirantele pe bază de clorură de aluminiu.

Dar „adevaratul miracol în tratamentul hiperhidrozei a apărut în momentul în care s-a observat că toxina botulinică oprește transpirația. Vorbim despre un tratament sigur și foarte eficient, cu rezultate, din păcate, temporare, persistând între 4-6 luni.”, explică dr. Laurențiu Vladau, Clinica Hebra Dermatologie. Un alt tratament încurajator este și iontoforeza, în special pentru palme și tălpi. Pe de altă parte, dacă transpirația este cauzată de o problemă medicală, poartă numele de hiperhidroză secundară sau generalizată. Un semn clar este transpirația excesivă generalizată pe timp de noapte.

Hiperhidroza secundară necesită atenție

Această formă mai puțin frecventă a hiperhidrozei este o problemă mult mai gravă din punct de vedere medical. Poate fi declanșată de numeroase afecțiuni, printre care cele neurologice sau endocrine, ale glandei tiroide, diabet, boli infecțioase precum tuberculoza sau chiar cancer. Din fericire, aceste situații sunt extrem de rare și, de cele mai multe ori, transpirația excesivă este conștientizată după apariția bolii de bază. Poate apărea și în situații precum debutul menopauzei, sarcina, abstinența, abuzul de tutun sau alcool sau la persoanele obeze.

Sursa foto: Shutterstock