CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Pentru că numărul cazurilor de infectare cu coronavirus a crescut vertiginos, bilanţul în China fiind la aproape 60.000 de cazuri confirmate şi cel puţin 1.355 de morţi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat stare de urgență globală.

Care este perioada de incubație pentru coronavirus?

Conform OMS, perioada de incubație a coronavirusului, adică până în momentul în care apar simptomele, variază între două și zece zile.

Aceste estimari vor fi mai exacte pe masură ce se vor ști mai multe despre boală.

Se vor însănătoși complet persoanele care au fost infectate cu coronavirus?

Da. Mulți dintre cei care au fost infectați vor avea doar simptome ușoare, ca febră, tuse și probleme respiratorii. Se așteaptă ca cei mai mulți dintre ei să își revină complet.

Boala prezintă un risc special pentru persoanele în vârstă și pentru cei care suferă deja de alte afecțiuni, precum diabet sau cancer, sau care au un sistem imunitar slăbit.

Potrivit unui expert din cadrul Comisiei Naționale de Sănătate din China, recuperarea durează o săptămână în cazul simptomelor ușoare.

Poate fi transmis coronavirusul prin lucruri cumpărate din China?

Nu există dovezi cu privire la un astfel de risc. Unele boli se pot răspândi prin intermediul suprafețelor contaminate atunci când oamenii tușesc sau strănuta pe ele. Nu se știe în prezent dacă acest lucru este valabil și pentru coronavirus, însă, chiar dacă ar fi, ținând cont de faptul că virusul nu supraviețuiește mai mult de 24 de ore în afara corpului uman, livrările internațioanele nu sunt considerate o problemă majoră.

Majoritatea cazurilor indică faptul că virusul s-ar transmite prin contactul direct cu o persoană infectată.

Există vreun motiv pentru care astfel de virusuri apar cu precădere în China?

Da, faptul ca foarte mulți oameni trăiesc în apropiere de animale. Sursa principală a infecției cu coronavirusul este aproape cu certitudine de origine animală, șarpele fiind indicat ca „pacient zero”. SARS (sindromul respirator acut sever), o altă formă a coronavirusului care a aparut în China, a pornit de la lilieci și zibete.

Primele cazuri înregistrate ar avea legatură cu o piață locală de fructe de mare din sudul Chinei, unde sunt vândute și animale sălbatice vii.

Există un vaccin pentru prevenirea infectării cu Covid-19?

În acest moment nu există un vaccin care să îi protejeze pe oameni de acest tip de coronavirus, dar oamenii de știință din mai multe țări lucrează la dezvoltarea unui astfel de vaccin. Fiind o tulpină nouă, care nu a mai a fost văzută la om până acum, doctorii încă învață despre el.

Când va fi vârful epidemiei?

Un renumit expert chinez a prezis „un vârf” al epidemiei până la sfârşitul lunii februarie.

La Geneva, experţii OMS s-au declarat totuşi prudenţi. Michael Ryan, directorul departamentului de urgenţe sanitare, a declarat: „Cred că este astăzi mult prea vreme pentru a încerca să prezicem începutul, mijlocul şi sfârşitul acestei epidemii”.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a confirmat această ipoteză, adăugând: „Această epidemie poate să evolueze în orice direcţie”.

Pentru moment, 99,9% din decesele înregistrate pe plan mondial s-au produs în China.

De fapt, ce este un coronavirus?

„Corona” înseamnă „coroană ”, astfel încât aceste coronavirusuri apar în formă de coroană atunci când sunt privite la microscopul electronic.

Multe coronavirusuri sunt inofensive. De obicei, acestea provoacă boli ușoare până la moderate ale tractului respirator superior, cum ar fi răceala comună. Majoritatea oamenilor se va infecta cu aceste virusuri la un moment dat în viața lor.

Este de subliniat că, deși prognosticul este bun pentru majoritatea persoanelor infectate cu acest tip de virus, tulpinile SARS și MERS sunt mai agresive. Rata de deces este de aproximativ 10% în cazul persoanelor infectate cu tulpina SARS și 30% în cazul persoanelor infectate cu tulpina MERS.

Noul coronavirus face parte din aceeași familie cu virusul SARS, este mai agresiv.

Vezi și Dana Budeanu atacă și subiectul coronavirus. Ce spune despre cei care poartă măști de protecție

Citește și:

Vezi și: Simptome coronavirus – cum se manifesta si cum se transmite virusul 

Citește ultimele informații despre cazurile de coronavirus din Romania