Dacă eşti însărcinată sau te pregăteşti să ai un copil, virusul Zika este probabil una dintre grijile tale majore în această perioadă. Căci consecințele devastatoare ale infestării nu sunt deloc de ignorat.

Cu cine avem de-a face

Virusul Zika își trage numele de la Pădurea Zika din Uganda, unde au fost găsite primele maimuţe infectate, în 1947. Este transmis direct prin ţânţarii Aedes, aceiași care provoacă şi febra galbenă. A apărut și în America de Sud, Brazilia fiind cea mai afectată, cu mii de copii născuţi cu microcefalie.

 

Cât de periculos este virusul Zika?

Persoana infectată nu are simptome sau acestea nu sunt puternice. Doar gravidele pot avea de suferit, printre consecințe numărându-se pierderea sarcinii sau naşterea unui copil cu dimensiuni anormal de mici ale craniului, boală știută drept microcefalie, cu anomalii ale dezvoltării cerebrale. Microcefalia este asociată cu retard mintal şi convulsii, iar în unele cazuri poate fi fatală. În marea majoritate a cazurilor, infecţia trece neobservată. Când se manifestă, simptomele sunt asemănătoare celor gripale, cu erupţii la nivelul pielii. Infecţia cu Zika se poate manifesta şi prin conjunctivită, durere în spatele ochilor, precum şi prin edeme pe mâini sau picioare. Simptomele pot dura de la câteva zile la o săptămână, iar un tratament specific nu există.

Cum se transmite virusul Zika

Am înțeles deja, țânțarul buclucaș ciupește și îmbolnăvește. Dar pericolul e altul. Chiar dacă nu te afli în zonele în care trăiesc acești țânțari, poți intra în contact cu persoane care au fost pe-acolo. Iar virusul se transmite și prin contact sexual, și prin transfuzii de sânge. La făt, ajunge prin placentă și lichidul amniotic. Zika se poate detecta în sânge, în lichidul amniotic sau în urină, prin teste ale căror rezultate se obţin în câteva ore. Totuși, întrucât reacţionează şi la contactul cu alte virusuri, este posibil ca testul să iasă pozitiv, dar de fapt să nu existe o infecţie cu Zika. De aceea testarea ar trebui realizată doar de persoanele care au fost expuse și au simptome.

 

Iată ce spune specialistul!

„Se recomandă o atenţie sporită în ceea ce priveşte relaţiile sexuale cu un partener care a vizitat regiunile afectate de Zika. Cuplurile ar trebui să folosească metode de protecţie în timpului oricărui tip de relaţie sexuală pentru a minimiza riscul transmisiilor sau să menţină abstinența în perioada sarcinii. Nu este clar cât timp ar trebui să utilizeze bărbaţii metode de protecţie deoarece retenţia în spermă a virusului nu este clară.”, spune dr. Silviu Iștoc, specialist Obstetrică-Ginecologie, www.dristoc.ro.

Sursa foto: 123rf.com

 

Citește și 8 motive pentru care retii apa in organism