Copilul preșcolar poate dormi doar după lăsarea întunericului, cu condiția să doarmă în total 13 ore. Cei mai mulți copii nu mai dorm după-amiaza după vârsta de 5 ani. Dacă adolescentul are nevoie de somn în timpul zilei, este un semn sigur că nu doarme suficient noaptea.

Tot ce trebuie să știi despre somnul copiilor. Cum să meargă la culcare

Ora de culcare nu trebuie să fie o bătălie! Respectați o rutină, chiar și în weekend. Rutina de seară poate include o baie liniștitoare, spălarea dinților și mersul la baie, dar ar trebui să se încheie întotdeauna în dormitor. Planificați o activitate plăcută și relaxantă înainte de somn, cum ar fi citirea unei cărți la lumina veiozei. Asigură-te că dormitorul este întunecat și are o temperatură plăcută. Nu ar trebui să aibă ecrane (tv, laptop, telefon, tabletă etc.) în încăpere.

Citește și: Cea mai mare problemă a copiilor din ziua de azi. A ajuns la nivelul unei epidemii!

Cum poți convinge adolescentul să meargă la culcare la timp

Nu este „misiune imposibilă”, dar să recunoaștem, nici nu este ușor. Ceasul interior al adolescentului îl împinge să se culce noaptea târziu și să doarmă a doua zi mult dimineața.

Stinge luminile noaptea, indiferent dacă este sau nu pregătit pentru culcare. Păstrează o temperatură plăcută în dormitor. Ar trebui să nu fie prea rece, dar nici prea cald. Spuneți-i adolescentului să se deconecteze de la toate dispozitivele. Opriți televizorul, telefonul mobil și computerul. La sfârșit de săptămână, lasă-l să doarmă cel mult cu două ore mai mult dimineața decât în timpul săptămânii.

Citește și: Copilul transpiră în timpul somnului. Iată care ar putea fi cauzele

Tot ce trebuie să știi despre somnul copiilor. Dorm suficient?

Vei ști dacă se odihnește suficient dacă adoarme după 15 până la 30 de minute după ce se culcă noaptea. Dimineața, se trezește ușor când vine timpul să se scoale. Mai multe semne că probabil doarme suficient: nu moțăie la școală și nu are nevoie de un pui de somn în timpul zilei.

Ar putea fi o tulburare de somn?

De cele mai multe ori, problemele de somn ale copilului tău sunt doar o parte din procesul de creștere, mai ales dacă este vorba de un adolescent. Dar, uneori, există o afecțiune care se află în spatele problemei. Aveți grijă la sforăit, pauze lungi între respirații sau probleme de respirație în timp ce doarme. S-ar putea să fie nevoie să fie verificat dacă nu are apnee în somn. Somnambulismul, coșmarurile sau enurezisul nocturn ar putea fi, de asemenea, semne ale unei tulburări de somn. Consultați medicul pediatru pentru a afla ce puteți face.

Este ADHD sau nu doarme suficient?

Somnul copiilor este diferit de somnul adulților. Adulții și copiii nu se poartă la fel atunci când nu dorm suficient. Adulții s-ar putea să fie mai lenți în timpul zilei din această cauză. În schimb, copiii ar putea deveni agitați. Acest comportament poate face să pară că are ADHD. Medicul pediatru vă poate ajuta să vă dați seama ce se întâmplă. În cazul în care copilul tău are ADHD, studiile arată că un somn odihnitor îl poate ajuta să aibă o atenție mai bună ziua și să fie mai puțin hiperactiv.

Sursa foto: 123rf.com