Islanda, cea mai sănătoasă țară din lume

Media de viață în Islanda este de 74 de ani, dar majoritatea cetățenilor depășesc 90 și reușesc să își mențină organismul viguros și rezistent până la adânci bătrâneți. Islandezii chiar trăiesc bine și pentru o perioadă lungă de timp.

Hrana este un factor esențial, fiind bogată în pește și icre. Se consumă multă carne de oaie, brânzeturi și cartofi, pentru că legumele proaspete sunt mai degrabă o delicatesă. Dar modul de preparare a rămas cel tradițional, prin uscare, sărare sau dezhidratare.

La masa lor se consumă mai rar alimente prăjite, mai mult fierte, coapte sau uscate. Și lipsa poluării este un factor important pentru sănătatea islandezilor.

Japonia, la concurență cu Islanda

Organizația Mondială a Sănătății a declarat Japonia în topul țărilor cu cei mai longevivi oameni. Aici, media de viață este de 74,5 ani, dar cei mai mulți japonezi trăiesc peste 85 de ani. Se știe că japonezii sunt cei mai mari consumatori de pește, fructe de mare, soia, alge și ceai verde. Toate preparatele lor sunt colorate, apetisante, cu o aromă distinctă și foarte ușoare. Pregătesc multe aperitive din ingrediente crude, însoțite de puțin orez și pește fiert sau copt.

Dar nu numai dieta este cea care îi ajută să trăiască mult și să rămână sănătoși până la 70 – 80 de ani. Ei au un secret pe care ar trebui să-l adoptăm și noi. Nu mănâncă niciodată atât de mult încât să simtă stomacul plin până la refuz. Când au ajuns la aproximativ 80% se opresc, fac o pauză și după o jumătate de oră, dacă li se pare că nu s-au săturat, mai ciugulesc ceva ușor.

Suedia, echilibru între muncă și timp liber

Suedezii petrec cel mai mult timp liber în natură dintre toți europenii. În această țară, oamenii au programe de lucru adaptate nevoilor lor și stau la muncă doar atât cât este necesar. Politica economică încurajează patronii să le ofere salariaților șansa de a duce un stil de viață sănătos. Se face mult sport și se petrec ore întregi ziua în parcuri, alături de copii, chiar și în pauzele de muncă.

Hrana suedezilor se bazează și ea pe ceea ce le oferă marea: pește, crustacee, scoici și alge. Iar modul de preparare este și mai important, pentru că ei nu prăjesc alimentele și nu adaugă grăsime. Totul este fiert, sărat, afumat sau copt.

Noua Zeelandă se laudă cu hrana proaspătă

O țară mică, ușor de gestionat, cu o populație redusă, dar suficientă și cu surse de poluare aproape egale de zero. Este una dintre cele mai frumoase zone de pe glob pentru o viață simplă și sănătoasă, dar imigrația nu este deloc încurajată.

Noozeelandezii sunt mari iubitori de sport și de activități în aer liber. Au munți și parcuri naționale unde practică turismul pietonal și au ieșire la ocean, unde practică o mulțime de sporturi nautice.

Hrana, de asemenea, este foarte simplă și proaspătă. Majoritatea locuitorilor trăiesc la casă și au grădini în care își cultivă singuri legume și fructe. Pentru noozeelandezi nu există fastfood. Ei mănâncă foarte multe legume și fructe crude, foarte mult pește și brânzeturi sățioase, dar sănătoase.

foto: Shutterstock