Cuprins
Este firesc să pierdem în jur de 50 – 100 de fire de păr pe zi, mai ales după vârsta de 40 de ani. În tinerețe, părul se regenerează rapid, dar în a doua jumătate a vieții multe femei se plâng de căderea părului tot mai accentuată.
Se presupune că o femeie poate avea între 80.000 și 150.000 de fire de păr, iar podoaba capilară este adesea purtată ca o adevărată bijuterie. Când observi că firele de păr încep să cadă tot mai multe și mai des, este bine să iei măsuri și, în primul rând, să îți faci analizele medicale. De multe ori, căderea părului accelerată este favorizată de afecțiuni și boli ascunse, care se pot manifesta după luni sau ani de zile.
Când este firesc să cadă mai des părul
În fiecare zi putem pierde până la 100 de fire din podoaba capilară, fără ca frumusețea acesteia să fie afectată. Părul se regenerează destul de repede, mai ales când ești tânără și sănătoasă.
Dar există cel puțin două perioade mai lungi din an în care ne cade mai mult părul. Acestea sunt de obicei primăvara și toamna și sunt legate de schimbarea anotimpurilor.
Organismul nostru trece prin două mari schimbări hormonale firești care au loc odată cu schimbarea anotimpurilor.
Când trecem de la sezonul rece la primăvară are loc și o infuzie de hormoni care pregătesc organismul pentru sezonul cald. De cele mai multe ori, pierdem mai multe fire de păr, dar cresc altele noi astfel încât podoaba capilară se regenerează pentru a căpăta fire mai lucioase și mai frumoase.
Toamna târziu pierdem iar un procent mai mare de fire de păr, din cauza faptului că activitatea anumitori hormoni este inhibată. Dar și această schimbare este firească! Însă, căderea părului accentuată pe parcursul unei perioade mai lungi de 4 – 6 luni trebuie să ridice un semn de întrebare.
Nu este suficient să te speli cu șampoane bune și să aplici tot felul de tratamente cosmetice sau naturale. Trebuie să știi că, de multe ori, căderea masivă a părului este determinată de o boală care poate rămâne ascunsă o perioadă lungă de timp.
Căderea părului ocazională sau de lungă durată
Ocazional, putem pierde un procent important de fire de păr din cauza unor factori sau a unor evenimente dramatice. Căderea ocazională a părului poate să apară la 2 sau 3 luni după un eveniment dramatic și poate să dureze între 2 și 4 luni, cu episoade mai severe la începutul perioadei.
După identificarea cauzei și urmarea unui tratament adecvat, căderea părului va fi încetinită în următoarele 6 luni, dar poate să treacă și un 1 an de zile pentru regenerarea completă a părului.
Iată ce cauze pot determina pierderea masivă a firelor de păr pe perioade scurte, de câteva luni:
- Anxietate, șoc emoțional, evenimente dramatice în familie;
- O boală dureroasă, cu consecințe dramatice;
- Deficiențe alimentare, carențe de minerale, consum excesiv de dulciuri, cafea sau alcool;
- După sarcină și după naștere;
- După un tratament medicamentos agresiv cu organismul;
- După cancer și chimioterapie;
- După vopsirea părului cu vopsea de calitate incertă;
- După un tratament de calitate îndoielnică la salon.
Căderea părului de lungă durată este determinată de:
- Cauze genetice
- Vârsta înaintată
- Afecțiuni sau boli care nu sunt descoperite și tratate la timp.
Căderea părului de lungă durată sau alopecia cronică este însoțită și de subțierea firului de păr, de reducerea densității firelor de păr și chiar de apariția unor zone lipsite complet de păr. Aceasta poate avea cauze genetice și se poate manifesta chiar și la tinerii de 30 de ani, sau poate fi determinată de înaintarea în vârstă, după vârsta de 60 de ani.
Top 7 afecțiuni care favorizează căderea părului
Pierderea părului poate fi determinată și de boli ascunse sau de carențe minerale de care nu suntem conștiente la momentul respectiv. De aceea, un simplu set de analize de sânge reprezintă primul pas pentru a depista problema. De îndată ce apar rezultate controversate, markeri încercuiți cu semnul întrebării de către medicul laborant, carențe de vitamine și minerale, trebuie să te adresezi medicului de familie sau medicului specialist.
Iată cele mai cunoscute boli care favorizează căderea părului.
Bolile tiroidei
Tiroida reglează echilibrul hormonal al organismului, iar afecțiuni precum hipertiroidismul sau hipotiroidismul vor afecta atât producția de hormoni, cât și creșterea părului. Dezechilibrul hormonal duce la pierderea masivă a părului pentru o perioadă lungă de timp sau până când începe să funcționeze tratamentul recomandat pentru tiroidă.
Dereglările hormonale
Anticoncepționalele, sarcina, chisturile ovariene, avortul sau menopauza sunt cauze care determină tot felul de dereglări hormonale și de multe ori acestea sunt însoțite de căderea părului pentru o perioadă de două sau chiar 4 – 5 luni de zile. Sunt studii care arată că femeile care au chisturi ovariene, unele dintre ele nedepistate, se confruntă mai des cu pierderea părului decât femeile care nu au probleme ginecologice.
Stresul emoțional
Stresul este o boală ascunsă, care ne macină emoțional, dar și fizic fără să ne dăm seama. Pierderea masivă a părului poate să apară la 2, 3 luni după un eveniment dramatic, după naștere, după un divorț, după decesul unei persoane dragi. De cele mai multe ori, căderea părului cauzată de stres durează perioade lungi și este greu de controlat, dacă nu sunt depistați factorii stresori și dacă nu se fac terapii și tratamente ajutătoare.
Carența de fier
Și aceasta poate fi o cauză a pierderii părului, mai ales la femei, care suferă de carență de fier după menstruații abundente. Este o cauză care poate fi remediată ușor printr-o alimentație bogată în nuci, legume roșii și fructe negre, carne de vită și ouă.
Carența de fier poate fi remediată în decurs de câteva săptămâni, dar o poți depista numai prin analizele de sânge. Ea trebuie tratată de urgență pentru a evita complicațiile sau o anemie pe termen lung.
Diabetul zaharat
Dacă este la început și încă nu știi că suferi de diabet, trebuie să fii atentă la simptomele acestei boli: poftă exagerată de dulce, sete continuă, urinări dese. Căderea părului nu reprezintă un simptom timpuriu al diabetului, dar va deveni tot mai accentuată la aproximativ un an de la instalarea bolii. Cu cât este depistat mai devreme diabetul, cu atât se pot face tratamente moderne pentru a controla boala.
Bolile de piele
Eczemele, mătreața grasă, dermatitele și psoriazisului determină și ele pierderea părului pentru o perioadă mai lungă de timp, până când afecțiunile pielii sunt vindecate. Dermatita, în mod deosebit, este o boală ascunsă, greu vizibilă pe scalp, în schimb are simptome neplăcute care se manifestă chiar de la început cu mâncărimi și inflamații.
Dermatita poate avea drept cauză stresul, un răspuns autoimun sau infecții cu bacterii și ciuperci, Parkinsonul sau depresia. Oricare din aceste cauze vor afecta creșterea părului și vor favoriza căderea părului pe perioade lungi de timp cu risc de calviție.
Cancerul
Uneori, cancerul poate fi cauza ascunsă a pierderii firelor de păr. Nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să fim conștienți de faptul că unele forme de cancer rămân ascunse multă vreme și pot determina căderea tot mai accentuată a părului. Cu cât îți faci mai repede analize de sânge și investighezi fiecare analiză contradictorie, cu atât sunt șanse să depistezi la timp un anumit tip de cancer și să îți salvezi viața!
foto: Shutterstock