Cuprins
Mulți oameni dau vina pe carne sau pâine când se confruntă cu constipația. Aceste alimente favorizează constipația, dar nu sunt cei mai gravi factori, pentru că există numeroase preparate cu carne, spre exemplu, care te scapă de constipație… așa cum este carnea cu sos picant, carnea cu prune sau supa din carne de pui.
În realitate, sedentarismul, deshidratarea și mesele haotice, luate pe fugă, compuse mai mult din preparate de tip fast food, sunt factori care ajută constipația să se instaleze pe termen lung. Până și dulciurile consumate în cantitate mai mare favorizează constipația, deoarece zahărul distruge echilibrul bacteriilor bune care ajută digestia. Alcoolul și mai ales tăria au și ele partea lor de vină.
Cum îți dai seama că ai probleme cu constipația
În fazele incipiente, constipația nu dă dureri și nici nu îți stânjenește prea mult stilul de viață. Nici nu este nevoie de un tratament anume, ci doar de un regim alimentar adecvat, cu multe lichide, cu multe fibre din legume și fructe proaspete.
În fazele cronice, constipația necesită un tratament de durată, cu laxative, ceaiuri sau cărbuni medicinali, după recomandarea medicului. Această problemă digestivă trebuie tratată corect cât mai curând, pentru că poate avea complicații dureroase grave.
Constipația îți poate afecta pe termen lung calitatea vieții. Ai un disconfort zilnic, ești balonată, ceea ce nu este deloc plăcut în spațiile publice și la serviciu, ai dureri de stomac și o stare de nervozitate continuă.
Pe termen lung, din cauza constipației pot apărea fisuri anale, hemoroizi, sângerări, dureri zilnice și chiar cancer de colon în condiții extreme. De aceea, este mult mai bine să previi constipația printr-un regim de viață echilibrat și sănătos și mai jos poți citi o listă cu cele mai bune alimente care te scapă de constipație.
Regimul alimentar care te scapă de constipație
Regimul tău alimentar trebuie să se schimbe radical, dacă începi să suferi de constipație. Dacă ai scaun tare abia la două zile, deja ești constipată și trebuie să iei măsuri. Consumă cât mai puține cărnuri, mezeluri și produse pe bază de aluaturi. Adoptă preparatele lichide, iaurturile, fructele și legumele crude, uleiul de măsline și pastele integrale.
Supele de legume
Supele și ciorbele trebuie să facă parte din meniul tău zilnic. De preferat sunt supele și ciorbele din legume, mai puțin cele din carne. Acestea sunt hrănitoare, îți completează necesarul de lichide și îți oferă un aport ridicat de săruri minerale și vitamine esențiale din legume. Ele stimulează digestia și ajută la eliminarea zilnică a bolului alimentar.
Lactatele: iaurt, kefir și sana
Evită brânzeturile grase, dar consumă odată la două zile iaurt sau kefir, care conțin probiotice și ajută la refacerea florei intestinale. Constipația este și o cauză a unui dezechilibru de floră, multe dintre bacteriile și microrganismele bune care ajută digestia nemaifiind active. Enzimele și acizii din iaurturi hrănesc bacteriile bune și le ajută să se înmulțească, restabilind echilibrul florei intestinale.
Leguminoasele
Evită cantitățile mari de carne. Ar fi bine să consumi doar carne slabă de pui și de pește și numai odată la trei zile. În schimb, consumă zilnic leguminoase sățioase și pline de fibre, care pot înlocui carnea. Sunt recomandate preparatele simple cu fasole, mazăre sau linte. Fasolea este bogată în fibre care ajută digestia și accelerează tranzitul intestinal.
Verdețurile
Legumele cu frunze verzi sunt importante pentru sănătatea stomacului și te scapă de constipație. O mâncare de varză este excelentă, dar fără carne și cu foarte puțină grăsime. Sparanghelul, ceapa verde consumată crudă, salata verde, pătrunjelul, frunzele de țelină sau broccoli sunt recomandate în cazul în care te confrunți zilnic cu constipația.
Măslinele și uleiul de măsline
Uleiul de măsline este un foarte bun laxativ. Pregătește cât mai des salate din crudități precum morcovi, varză, broccoli, țelină, mere, ardei și roșii și adaugă ulei de măsline. De asemenea, înlocuiește gustările crocante cu măsline, pentru că și ele te vor ajuta să ai o digestie mai sănătoasă.
Prunele
Dacă este toamnă și găsești în piețe prune dulci și bine coapte, mănâncă aceste fructe cel puțin o dată pe zi, până când simți că se reglează scaunul intestinal. Prunele sunt recunoscute pentru efectele lor laxative, mai ales împreună cu un pahar de iaurt.
Perele
La fel de bune pentru digestie precum merele, perele sunt bogate în fibre, vitamine, aminoacizi și suc delicios și aromat. În special pentru femei, perele sunt indicate pentru sănătatea stomacului, a colonului și a uterului. Se găsesc aproape tot anul în supermarket, iar dacă le consumi cu iaurt, cu nuci sau cu struguri, perele te scapă de constipație.