Cuprins
- 1 Ce este glicemia
- 2 Care sunt valorile normale ale glicemiei
- 3 Top 20 de alimente care reglează glicemia
- 3.1 Morcovii cruzi
- 3.2 Fasolea verde păstăi
- 3.3 Sparanghelul
- 3.4 Ceapa
- 3.5 Aloe vera
- 3.6 Cerealele integrale
- 3.7 Păpădia
- 3.8 Carnea slabă de pui
- 3.9 Carnea de curcan
- 3.10 Lactatele fermentate
- 3.11 Fulgii de ovăz
- 3.12 Dovleacul
- 3.13 Nucile, alunele, migdalele
- 3.14 Semințele de in sau chia
- 3.15 Merele
- 3.16 Perele
- 3.17 Portocalele
- 3.18 Caisele
- 3.19 Fructele de pădure
- 3.20 Ceaiuri din diverse plante
Glucoza este o sursă importantă de energie pentru organism, atât pentru mușchi, cât și pentru creier. Câtă vreme, glicemia se încadrează în limitele normale, poți consuma dulciuri cu moderație, fără teama de a face diabet. Dar, în condițiile în care glicemia crește, este bine să consumi mai des alimente care reglează glicemia din sânge pentru a evita riscuri mari de sănătate.
Ce este glicemia
Glicemia reprezintă nivelul de glucoză din sânge, glucoză pe care organismul o preia din alimentele bogate în zahăr, din fructe și cereale și din alimentele care conțin mulți carbohidrați.
Glucoza este o sursă importantă de energie pentru organism. Ea are un rol esențial în funcționarea creierului și a mușchilor. Câtă vreme, glucoza se menține în limite normale, poți consuma dulciuri cu moderație, dar mai ales fructe bogate în glucoză. În cazul în care nivelul zahărului din sânge se apropie de valorile maxime, ar fi bine să consumi mai multe alimente care reglează glicemia.
Care sunt valorile normale ale glicemiei
Este indicat să îți faci analizele de sânge cel puțin o dată pe an, chiar de două ori pe an și să urmărești nivelul glicemiei. Iată și valorile care îți arată când scade dramatic sau când crește glicemia și devine o problemă cu consecințe grave.
Sub 73 ml/dl: indică o lipsă acută de glucoză în sânge – hipoglicemie;
Între 73 – 110 mg/dl: se încadrează în valorile normale ale glicemiei;
Între 111 – 126 mg/dl: o valoare care trebuie ținută sub observație de către medic;
Peste 126 mg/dl: o valoare care indică diabet și putem vorbi despre hiperglicemie.
Top 20 de alimente care reglează glicemia
Alimentele care conțin multă vitamina C, mai mulți antioxidanți și o concentrație mai mare de potasiu sunt indicate pentru a ține glicemia sub control. Acestea sunt în general fructe și legume sau ceaiuri din plante recomandate pentru diabetici. Iată ce alimente care scad glicemia poți consuma zilnic, accesibile în magazine și cu prețuri pentru toate buzunarele.
Morcovii cruzi
Aceste rădăcinoase delicioase și crocante fac parte aproape zilnic din dieta noastră, dar pentru a te folosi de toate beneficiile morcovilor trebuie să îi consumi cruzi. Doar morcovii cruzi te ajută să ții zahărul din sânge sub control. În condițiile în care morcovii sunt consumați fierți sau gătiți la cuptor, ei nu mai au același efect asupra glicemiei.
Fasolea verde păstăi
Doar fasolea verde păstăi este recomandată pentru controlul glicemiei. Folosită în mâncăruri cu sos de roșii sau în ciorbe, în salate de iarnă sau în garnituri de legume, fasolea verde are capacitatea de a scădea glicemia, mai ales dacă este combinată și cu alte alimente din această listă. Fasolea boabe nu ajută la controlul glicemiei, așa cum ajută fasolea verde.
Sparanghelul
Legumă crocantă și gustoasă, sparanghelul se gătește simplu, fiert câteva minute la aburi sau pe grătar, stropit cu puțin ulei, suc de lămâie sau sosuri simple. Datorită procentului mare de fibre și datorită unor enzime puternice, sparanghelul este unul dintre cele mai bune alimente care controlează glicemia.
Ceapa
Aproape fiecare rețetă tradițională conține ceapă. O folosim la foarte multe preparate și ceapa este nelipsită din bucătăria românească. Dar cea mai eficientă metodă să gătești ceapa astfel încât să ajute la scăderea glicemiei este să o fierbi. De asemenea, ceapa consumată crudă în salate este foarte bună pentru controlul glicemiei.
Aloe vera
Se poate consuma sub formă de suc extras din aloe vera, fără îndulcitori și fără conservanți, cât mai natural și sănătos.
Cerealele integrale
Chiar dacă au diverse concentrații de glucide, cerealele integrale sunt bogate în fibre care împiedică absorbția unui nivel prea mare de zahăr în sânge.
Păpădia
Poți adăuga frunze fragede de păpădie primăvara în salate. Au un gust amărui, dar ajută la scăderea rapidă a glicemiei, dacă le consumi regulat, zilnic, cel puțin timp de 2 săptămâni.
Carnea slabă de pui
Consumă mai des piept de pui și carnea slabă de pe spate. Îndepărtează grăsimea dacă este cazul și gătește carnea de pui la grătar sau la cuptor. Pieptul de pui fiert este foarte bun în controlul glicemiei și poate fi folosit în salate cu verdețuri și crudități.
Carnea de curcan
Apreciată în mod deosebit de mulți nutriționiști, carnea de curcan de pe piept sau spate este recomandată cel puțin o dată pe săptămână. Dacă este fiartă sau pregătită la cuptor este un aliment complex, foarte nutritiv și indicat pentru scăderea glicemiei.
Lactatele fermentate
Iaurtul sau kefirul nu conțin mai mult de 5 gr de glucide. Consumă frecvent iaurt, kefir și sana pentru o digestie sănătoasă, pentru stimularea imunității și pentru a combate creșterea glicemiei.
Fulgii de ovăz
Fulgii de ovăz au numeroase beneficii pentru sănătate și pentru siluetă și foarte puține contraindicații. Îi poți consuma zilnic pentru o digestie bună, pentru a combate depunerile de colesterol și pentru a preveni diabetul.
Dovleacul
În pofida gustului foarte dulce, dovleacul este unul dintre cele mai bune alimente care controlează glicemia. Îl poți consuma copt la cuptor, cu scorțișoară, și în combinație cu alte fructe coapte precum merele. Îl mai poți folosi pentru plăcinte și ștrudele, dar fără să mai adaugi zahăr în compoziție.
Nucile, alunele, migdalele
Aceste tipuri de fructe uscate, nucile, au beneficii extraordinare pentru imunitatea organismului, ne conferă energie și ne protejează inima. Ele ajută totodată la reglarea zahărului din sânge, dacă sunt consumate în mod regulat.
Semințele de in sau chia
Aceste semințe pot fi adăugate în salatele cu legume proaspete și astfel pot fi consumate mai ușor. De asemenea, pot fi adăugate în iaurt degresat sau în kefir.
Merele
Caută soiuri de mere mai acrișoare și consumă-le cu tot cu coajă, deoarece coaja lor este cea mai sănătoasă și bogată în antioxidanți. Merele au o concentrație mică de glucoză și normalizează nivelul zahărului din sânge.
Perele
Fructe aromate și dulci, perele conțin totuși puțin zahăr și sunt recomandate când vrei să ții nivelul glicemiei sub control. Caută pere verzi, pentru că ele sunt cele mai aromate și puțin dulci.
Portocalele
Consumă frecvent portocale, mai ales în sezonul rece, când ai nevoie de mai multă vitamina C. ca și merele, au un nivel scăzut de glucoză și ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Caisele
Consumă caise proaspete pe timpul verii, când sunt coapte bine. Caisele au doar 4 gr de carbohidrați și un nivel foarte mic de glucoză. Sunt bogate în fibre și vitamina A, sunt delicioase și parfumate.
Fructele de pădure
Un mix din mure, zmeură și afine este un desert excelent, cu un nivel foarte mic de glucoză. Fructele de pădure proaspete sunt bogate în antioxidanți și vitamine și constituie un desert gustos combinate cu iaurt degresat.
Ceaiuri din diverse plante
Toate ceaiurile recomandate pe lista cu alimente care scad glicemia trebuie pregătite sub formă de infuzie, pentru a beneficia mai mult de proprietățile lor. Sunt ceaiuri care scad nivelul glicemiei și care pot fi folosite în cure de 2 – 3 săptămâni, în funcție și de recomandarea medicului.
Se pot consuma una sau două căni zilnic, fără îndulcitori, aromate cu puțină miere sau cu lămâie și scorțișoară. Se recomandă să fie băute dimineața sau înainte de masa principală a zilei.
- Ceai de urzici
- Ceai verde
- Ceai de ginseng
- Ceai de rădăcină de brusture
- Ceai de salvie
- Ceai de scorțișoară
- Infuzie din frunze de nuc
- Infuzie din frunze de mesteacăn