Ce înseamnă tomografia intraoperatorie în timp real

Comparativ cu un transplant tradițional, perforant, avantajele unui transplant lamelar sunt incredibile. Vindecarea este mult mai rapidă. Dioptriile și acuitatea vizuală se recuperează mai repede. Iar pacienții își pot relua activitățile în timp mult mai scurt. Și restricțiile sunt puține după operație. De asemenea, în transplantul perforant, unde este înlocuită întreaga cornee, riscul de respingere este mult mai mare decât în cazul transplantului lamelar. În acest caz nu sunt înlocuite decât structurile corneene bolnave și unde riscul de respingere scade sub 5%.

Pe de altă parte, prin tomografia intraoperatorie în timp real, chirurgul poate să realizeze lamelele cu mare precizie. Și să le așeze și să verifice mai ușor poziția lor la finalul operației. Sistemul de tomografie Live este foarte util și în bolile retiniene maculare precum membrane epi-maculare, găuri maculare, fibrozare subretiniană, etc, unde chirurgul este ajutat să vizualizeze curățarea completă a acestor membrane, fibrozari, etc.

Precizia face diferența

dr-ozana-moraru

Dr. Ozana Moraru

„Clinica noastră implementează tomografia intraoperatorie în timp real. Suntem onorați că putem opera transplante lamelare de cornee și prima operație de membrană epi-retiniană cu un sistem de mare noutate tehnologică în lume, tomografia intraoperatorie. Datorită acesteia, putem vedea în timp real structurile corneei în operațiile de transplante de cornee și structurile retinei în operațiile de retină, la nivel de zeci de microni, fiind de foarte mare ajutor pentru precizia în aceste operații.”, a declarat dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog și manager al Clinicii Oculus.

Sistemul este bazat pe coerență optică. Aceasta conferă chirurgului o precizie extrem de bună în manevrele chirurgicale. Are posibilitatea de a vedea direct în microscopul operator structurile la nivel de zeci de microni. Atât în cazul retinei cât și al corneei, în operațiile pe aceste structuri oculare. Rezoluția tomografiei este de sub 9 microni, la o profunzime în țesut de 11 mm sau o rezoluție de sub 4 microni, cu o penetrare la o profunzime de 2,5 mm în țesutul ocular. În plus, permite ca aceste imagini sa fie văzute pe un monitor atașat microscopului operator. Este foarte util astfel și pentru medicii în curs de specializare, care doresc sa învețe diversele tehnici chirurgicale.

Sursa foto: 123rf.com