Scundă sau înaltă, subțire sau durdulie, orice femeie apelează la trucuri atunci când vine vorba să-și pună în valoare atuurile feminității. De aceea se și numără tocurile printre aliații noștri de nădejde. Căci, dacă alegi tocul potrivit, reușești să transformi în operă de artă gambe și glezne cu care natura nu a fost destul de darnică. Pe de altă parte însă, mai e o vorbă din bătrâni: „rabdă baba la frumusețe”. Și rabdă femeia, în general, până când nu mai poate și e, de multe ori, prea târziu ca să mai repare greșelile făcute. Merită oare frumusețea piciorului cocoțat pe tocuri prețul sănătății atât de scumpe?
Unde duce dorința de a fi la înălțime
Și la propriu, și la figurat, dorința de a fi la înălțime dăunează în cele mai multe dintre cazuri. Și asta pentru că tot ce e prea mult strică. Așa se întâmplă și cu tocurile. Dacă sunt mai înalte de 5 cm, nu fac decât rău celor care le poartă. Poate că dau ele un plus de eleganță ținutei, ne-o face ele gambele mai zvelte, mai sexy, ne-or da ele un plus de siguranță, de încredere, dar numai dacă le purtăm o oră, două. Însă, dacă suntem nevoite să stăm cocoțate pe tocuri o zi întreagă, trebuie să suportăm și consecințele: picioare umflate, dureri insuportabile de gambe și de spate, crampe musculare… Și asta numai pe termen scurt. Dar, cu timpul, micile neplăceri cotidiene se pot transforma în afecțiuni serioase, ce se tratează greu sau rămân un chin pe viață.
Așa ne dau lovitura de grație
De parcă nu ne-ar vrea în pas cu tendințele modei, specialiștii se încăpățânează să recomande pentru purtarea zilnică tocuri sub 4 cm. Oare ei nu văd manechinele de pe podiumurile de prezentare ale marilor case de modă? Cum să ieși din casă cu încălțări depășite de vreme? Mai ales dacă ești la vârsta adolescenței?! Ei bine, zic ei, medicii, că tocmai la tinerele domnișoare există riscuri mari, atunci când vine vorba de tocuri. Căci, organismul fiind încă în creștere, sistemul osos nu e suficient de rezistent și… se deformează! De aici probleme grave ale coloanei vertebrale, ale articulațiilor și, în plus, ale aparatului genital! Prin urmare, dacă ești adolescentă sau ai o fiică în această categorie de vârstă, mulțumește-le celor care au creat talpa de tip platformă și roagă-te să reziste cât mai mult în vogă. Așa te vei bucura și de înălțime, și de picioare sănătoase. Dar, dacă asta ar fi singura problemă, ar fi bine. Numai că, la un moment dat, apariția varicelor dă mari bătăi de cap purtătoarelor de tocuri. Pe lângă faptul că distrug aspectul estetic al piciorului, necesită tratamente costisitoare.
Nu-ți călca sănătatea în picioare!
Cine s-ar fi gândit că purtarea tocurilor poate duce, în timp, la tocirea cartilajelor care protejează articulațiile oaselor? Medicii îi spun acestei afecțiuni osteoartrită și interesant e că se cuibărește exact unde mai rău: la nivelul coloanei, la șold, la genunchi, la degete. Explicația e simplă. Când mergem pe tocuri, ne sprijinim greutatea pe degetele de la picioare și forțăm tot corpul să ne asculte comanda. Ca să nu mai vorbim de riscul frecvent de entorse și luxații! Dar daunele nu se opresc aici. Cu deformările coloanei nu-i de glumă și nici cu tendonul lui Ahile. Și, ca o ironie a sorții, purtăm tocuri să ne înfrumusețăm picioarele, dar ajungem să le urâțim prin apariția varicelor, bătăturilor și a monturilor inestetice. În plus, specialiștii au descoperit că tocurile pot afecta fertilitatea și capacitatea de procreere. Din cauza poziției forțate în timpul mersului, zona pelviană este împinsă în față, așa încât uterul, trompele, ovarele au de suferit, ducând astfel la sterilitate, la incapacitatea femeii de a naște pe cale naturală. Acestea fiind spuse, ce alegi: tocuri frumoase sau picioare sănătoase?
Ca să nu ai probleme de sănătate, poartă tocuri ocazional și niciodată peste 5 cm înălțime!
Sursă foto: wikimedia.org