E cunoscut în lumea medicală drept tinitus sau acufene. Dar tot despre țiuitul în urechi este vorba. Că apare la o singură ureche, fie că la ambele, fără să fi fost cauzat de un factor evident, ar trebui să reprezinte un oarecare semnal de alarmă. Căci faptul că-ți țiuie urechile nu e ceva firesc. Dimpotrivă.

De ce ne țiuie urechile?

Lăsând la o parte momentele în care un zgomot foarte puternic sau o răceală mai rebelă pun stăpânire pe auz, țiuitul urechilor poate fi semn de boală. În funcţie de cauză, ţiuitul poate fi subiectiv şi obiectiv. Cel din urmă poate fi declanșat de probleme de natură vasculară, de anevrisme cervico-craniene, de anumie tipuri de tumori sau leziuni la nivelul creierului. Pe de altă parte, tinitusul subiectiv poate apărea în urma unei suferințe a urechii interne, a afecțiunilor autoimune, a accidentelor vasculare cerebrale sau a consumului anumitor medicamente. Nici tensiunea arterială la extreme (prea mare sau prea mică) nu e străină de fenomen. Bolile cardiovasculare pot afecta vasele de sânge din jurul urechilor ceea ce poate produce țiuitul. Problemele glandei tiroide, diabetul, fibromialgia, sau boala Lyme pot și ele declanșa țiuituri în urechi. Și persoanele care consumă frecvent și în doze mari aspirină au de-a face cu tinitusul ocazional. Printre medicamentele care dau țiuit în urechi se numără și antibioticele, diureticele și anumite anticancerigene.

Coloana e de vină?

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Amorțeala mâinilor și țiuitul urechilor, în tandem, pot fi semne de spondiloză cervicală. La unele persoane pot apărea și amețeli însoțite de „musculițe” în fața ochilor. De vină poate fi compresia rădăcinilor nervoase sau a măduvei spinării, ca urmare a unor perioade stresante, a poziției deficitare sau a unor traumatisme. Multă lume își pune diagnosticul de spondiloză la orice durere de spate, fără să conștientizeze gravitatea bolii. Această afecţiune nu este specifică doar coloanei cervicale, fiind un proces degenerativ cronic, care afectează corpurile vertebrale, articulaţiile și discurile intervertebrale, rădăcinile nervoase sau măduva spinării. Și se poate localiza atât la nivel cervical, cât și dorsal sau lombar.

Sursa foto: Shutterstock