Tiroidita Hashimoto poate fi moștenită de la părinți
Bolile autoimune, printre care celiachia, artrita reumatoidă și tiroidita Hashimoto, pot avea o componentă genetică, astfel că există riscul să fie moștenite de la părinți.
Pacienții nu știu de multe ori că au în familie cazuri de tiroidită Hashimoto sau că această boală se moștenește, astfel că diagnosticul este stabilit destul de tardiv, când simptomele se înrăutățesc.
Ce simptome dă tiroidita Hashimoto
Și pentru că am amintit de simptome, acestea nu sunt foarte evidente, prin urmare vizita la medic este întârziată până la manifestări grave.
Oboseala, luarea în greutate, constipația, tulburările de memorie sau de somn și stresul sunt semne adesea ignorate, deoarece sunt considerate banale și vor trece de la sine. Însă pot însemna și debutul unei disfuncții tiroidiene, în special al tiroidei „leneșe”, așa cum mai este numită tiroidita Hashimoto.
Dacă simptomele persistă pe termen lung sau se înrăutățesc, e cazul să mergi la doctor! Alte semne specifice tiroiditei Hashimoto sunt ciclul menstrual neregulat, subțirea și căderea părului, durerile musculare sau de articulații.
Ce analize sunt necesare pentru diagnosticul tiroiditei Hashimoto
Un simplu test de sânge poate depista nivelurile anormale ale hormonilor tiroidieni, respectiv TSH și T4. Pentru confirmarea diagnosticului de tiroidită, medicul ar putea solicita teste suplimentare pentru depistarea anticorpilor care atacă tiroida.
Din păcate, pacienții se prezintă destul de târziu la medic, pentru că simptomele nu dau de bănuit.
Atenție la remediile naturale pentru tiroidita Hashimoto!
Prima opțiune de tratament pentru tiroidita Hashimoto sunt medicamentele care țin sub control producția de hormoni tiroidieni. Câtă vreme sunt respectate dozele indicate de medic, nu există riscul de reacții adverse. Cu alte cuvinte, tiroidita Hashimoto trebuie ținută sub control toată viața, cu ajutorul medicamentelor, pentru că nu poate fi vindecată definitiv.
Remediile naturale, în schimb, cum ar fi renunțarea la gluten și administrarea de probiotice, nu au suport științific, așa că medicii nu le recomandă decât sub stricta supraveghere a unui specialist.
Pentru femeile care doresc să rămână însărcinate este esențial să țină sub control activitatea tiroidei. Dezechilibrul hormonilor tiroidieni poate avea consevințe grave, precum infertilitate, preeclampsie sau defecte la naștere.
SFATUL SPECIALISTULUI
„Pacienții diagnosticați cu tiroidita Hashimoto trebuie să repete TSH-ul din șase în sase luni, cu excepția femeilor însărcinate, în cazul cărora se recomandă dozări mai frecvente ale TSH și T4. Tratamentul nu se adresează, din păcate, vindecării bolii, ci controlului ei – atunci când tiroida nu produce o cantitate adecvată de hormoni tiroidieni, pacientul primește hormoni tiroidieni sintetici pentru a se evita instalarea hipotiroidiei. În absența tratamentului, pacientul va prezenta simptomele și complicațiile hipotiroidiei, inițial subtile – oboseală, tulburări de memorie și concentrare, bradicardie, retenție de apă, piele uscată. În forma extremă, netratată, hipotiroidia duce la instalarea comei și deces”, spune Dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinologie la Clinica Medsana.