Țigările electronice sunt periculoase. Ce simptome poți avea
Două noi studii prezentate recent în cadrul Congresului European Respiratory Society arată că țigările electronice sunt periculoase pentru sănătate, mai ales dacă vicioșii „scapă” și la țigări normale.
Unul dintre studii a constat în examinarea lichidului din 122 de modele de țigări electronice, cu diverse concentrații de nicotină și arome, în 9 țări europene (Grecia, Polonia, România, Spania, Germania, Olanda, Marea Britanie, Franța și Ungaria), iar rezultatele au scos la iveală că toate conțineau cel puțin o substanță cu potențial negativ pentru sănătate.
„În mostrele analizate am descoperit multe substanțe chimice încadrate în grupa 1 de risc pentru sănătate, printre care metil ciclopentaton și a-ionon, despre care se știe că pot cauza dificultăți respiratorii și simptome specifice alergiilor și astmului. De asemenea, am găsit concentrații ridicate de mentol, etil vanilină și acetil pirazină, substanțe care favorizează apariția iritațiilor la nivelul căilor respiratorii”, a declarat Constantine Vardavas, cercetător la Universitatea din Creta.
Al doilea studiu a presupus chestionarea a 30.000 de suedezi în privința fumatului. Astfel, s-a descoperit că țigara electronică era adesea folosită în paralel cu țigara normală, iar simptomele manifestate de fumători includeau tuse persistentă, respirație șuierătoare și tuse cu mucus.
Dintre participanții la studiu, 11% au afirmat că fumează doar țigări obișnuite, în timp ce 0,6% au declarat că fumează doar țigară electronică, iar 1.2% preferă ambele variante, combinate.
Așadar, cele mai neplăcute simptome apar la cei care fumează și țigări normale, și țigară electronică.
„Probabil, fumătorii înrăiți se văd nevoiți să apeleze la țigara electronică în cafenele sau restaurante, unde fumatul nu este permis, iar când ajung în aer liber fumează țigări normale. Un alt motiv al fumatului de țigări normale în paralel cu varianta eletronică ar putea fi faptul că persoana respectivă încearcă să fumeze mai puțin sau să se lase de tot de fumat. Însă acest argument este fals, pentru că studiile au demonstrat că țigara electronică nu ajută în niciun fel în acest sens, dovadă fiind persoanele care au renunțat rapid la această variantă”, spune dr. Lineea Hedman, cercetător la Universitatea Umeå din Suedia și autor principal al studiului.
Efectele negative ale țigărilor electronice încă nu sunt cunoscute în totalitate și probabil vor mai fi necesari câțiva ani până când cercetătorii vor afla cu certitudine cum anume ne influențează sănătatea substanțele chimice din lichidul special.
Cele mai recente statistici la nivel european arată o creștere substanțială a numărului de fumători de țigară electronică în ultimii ani. De exemplu, în 2012, 3.7% dintre fumători alegeau țigara electronică drept metodă de a se lăsa de fumat, iar la distanță de doar doi ani, în 2014, procentul aproape că s-a triplat, ajungând la 11%.
Având în vedere aceste descoperiri, specialiștii avertizează fumătorii de țigară electronică să nu se considere feriți de riscuri, sfătuind în același timp medicii să îi informeze pe pacienți că substanțele chimice din lichidul aromat pot avea un impact negativ asupra sănătății.
Sursa foto: 123rf.com