De la o banală aluniță, la tumori ce pun în pericol viața, orice problemă gravă de sănătate se poate rezolva în urma unor intervenții chirurgicale. Dar ce ne facem cu teama de bisturiu, de anestezie, de durere…? Am vești bune, pe care probabil le-ai auzit deja, dar nu le-ai luat în seamă: te poți supune oricărui tip de operație, fără să ai de suferit. Bisturiul nu mai e decât un accesoriu învechit din trusa chirurgilor, în vreme ce tehnologia modernă iese în lumina reflectoarelor. Deși seamănă a scenariu SF, laserul, endoscopul, laparoscopul, embolizarea, microundele, undele radio sau de șoc sunt numai câteva dintre metodele prin care intervenția chirurgicală devine „floare la ureche”. Nu mai e nevoie de anestezie generală, de zile lungi de spitalizare, de tratamente medicamentoase. Iată cum poți scăpa de boală, fără să ajungi la cuțit.

O injecție și… uiți de fibrom!

În ciuda complicațiilor pe care le poate da apariția fibromului, majoritatea femeilor evită intervenția chirurgicală. Pentru cele pe care frica de operație le împiedică să scape de problemă, embolizarea este soluția. Ce înseamnă asta? O injecție specială, menită să oprească alimentarea cu sânge a fibromului și, implicit, dezvoltarea acestuia. Nehrănit, fibromul scade, în timp, și… dispare!

Cu prostata la… microunde

Mai bine de un sfert dintre bărbații care suferă de adenom de prostată au nevoie de operație. Intervenția endoscopică a devenit rutină în acest sens, însă, o tehnologie de ultimă generație face minuni. Termoterapia prostatică transuretrala cu microunde sau TUMT constă în poziționarea, la nivelul prostatei, a unei antene care emite microunde, sub supravegherea strictă a unui computer. Căldura distruge țesutul afectat.

Endoscopul e bun la toate

Deja e cunoscut faptul că cea mai performantă metodă de investigare a tubului digestiv este endoscopia. O cameră video minusculă, plasată la capătul unui tub flexibil din cauciuc, reușește să ofere imagini clare și precise din interiorul intestinului, esofagului, stomacului, duodenului sau rectului. Dar nu doar atât știe să facă endoscopul. Poate fi folosit și ca instrument chirurgical, atât pentru recoltarea probelor menite să depisteze natura cancerului, în cadrul biopsiei, dar și pentru îndepărtarea unor tumori mici ori polipi, a pietrelor de la fiere sau de la rinichi. Este o intervenție nedureroasă, cu anestezie locală, fără pierdere de sânge, nu presupune convalescență și durează cel mult 45 de minute.

Hernia de disc se rezolvă într-o oră

Ceea ce, până nu de mult, reprezenta o intervenție de mare risc, este astăzi o operație simplă, nedureroasă, fără tăieturi, fără zile de spitalizare și săptămâni de recuperare. Cu ajutorul computerului, medicii reușesc ca, prin numai câteva perforații minuscule, să ne scape de chin. Ba chiar, în cazuri mai complicate, pot introduce implanturi de fixare a coloane vertebrale! Și totul, în câteva minute!

Radiochirurgia nu lasă cicatrice

Alunițele, negii, leziunile și chiar cicatricile dispar ca prin minune sub efectul undelor de radiofrecvență. Radiocauterul operează fără să facă răni și fără să lase urme. Vindecarea e foarte rapidă.

Ultrasunetele „topesc” tumorile

Fără intervenții dureroase și fără iradieri. Nu-ți vine să crezi că se poate trata cancerul atât de simplu? Ei bine, avem și noi un centru clinic de tratament al tumorilor canceroase, prin metoda HIFU-HCU, cu ultrasunete focalizate. Orice tumoră, localizată la ficat, rinichi, pancreas, oase, sân sau oriunde altundeva în organism, dispare ca prin minune, definitiv, sub efectul ultrasunetelor.

Adio pietre la rinchi!

Undele de șoc sfărâmă calculii renali. Procedeul se numește litotriție și nu necesită bisturiu, spitalizare sau anestezie. Nisipul rămas se elimină în timp și astfel se evită intervenția clasică.

Și hemoroizii au leac!

Durerile insuportabile, umflăturile și sângerările sunt de domeniul trecutului. Înlăturarea hemoroizilor se poate face și altfel decât chirurgical. Prin aspirare, cu ajutorul unui aparat special, care montează la baza hemoroidului un inel de cauciuc, se strangulează progresiv hemoroidul, urmând a fi eliminat odată cu inelul. Nu doare și poți pleca pe propriile picioare acasă, imediat după intervenție.

Bisturiul s-a adaptat noilor tendințe!

Meticulozitatea germană nu se dezminte. Specialiștii nemți au reinventat bisturiul. Noul instrument creat detectează celulele cancerigene în timpul unei operații! Cu ajutorul unui gaz chirurgical, emanat în timpul intervenției de cauterizare sau tăiere, bisturiul anunță prezența cancerului malign. Este o adevărată revoluționare a chirurgiei, căci, în prezent, nici cei mai buni specialiști nu pot estima cu exactitate dacă, după îndepărtarea unei tumori, nu au mai rămas celule cancerigene în corp. Să sperăm că noul bisturiu va fi folosit cât de curând în intervențiile chirurgicale din întreaga lume.

Sursa foto: ogdenregional.com