Descoperirea unei tumefacții în jurul gâtului creează mereu îngrijorare. Ne gândim la ce e mai rău, mai ales că acolo sunt nodulii limfatici. Medicii au împărțit nodulii care apar la gât, în două mari categorii: non-limfatici și limfatici. În ceea ce privește prima categorie, poate fi vorba de noduli tiroidieni, tumori benigne ale paratiroidei sau ale nervilor sau afecțiuni ale glandelor salivare.

Citește și: Ce analize se fac ca să slăbești mai ușor?

Cum poți înțelege natura unui nodul?

Primul pas este o vizită imediată la otolaringolog, urmată eventual de analize speciale la sânge. Apoi, este recomandatpă e ecografie. Uneori e nevoie de alte investigații, precum tomografia computerizată sau rezonanță magnetică (RMN). Cu toate acestea, singurul examen care poate releva fără îndoială natura nodulilor este biopsia, în ultimă instanță.

Nodulii la gât provoacă anumite simptome?

De multe ori, nodulii de la gât sunt asimptomatici. În alte situații, pot da senzația de durere și de blocaj al gâtului. Este esențial să evaluați simptome asociate, precum dificultatea la înghițire, îngroșarea vocii, durere, prurit (destul de rar), căldură sau durere resimțite în zona respectivă, senzație de oboseală, stare de rău generalizată și febră.

Cum se tratează?

În cazul în care apar procese inflamatorii, totul se rezolvă prin tratamente cu antiinflamatoare sau antibiotice, la recomandarea medicului. În absența simptomelor inflamatorii, atunci, nodulii non limfatici se abordează prin diverse forme de tratament, în funcție de statut: benign sau malign. Spre exemplu, limfomul se abordează prin chimioterapie, radioterapie sau chirurgical.

Citește și: