Pacienții afectați de tetrapareza spastică pot avea dificultăți la înghițire. Se pot dezvolta deformări ale membrelor. Pot avea probleme oculare: strabism, atrofie optică, deficiențe intelectuale. Sau pot apărea crize epileptice. De aceea, kinetotetapia ajută în recuperarea pacientului diagnosticat cu tetrapareză spastică.

Ce este tetrapareza spastică

Tetrapareza spastică este, de fapt, un grup de tulburări cerebrale (paralizie cerebrală). Afectează toate cele patru membre – atât mâinile, cât și picioarele. Boală este definită de spasticitatea sau încordarea neobișnuită a membrelor. Această boală se distinge de alte forme ale paraliziei cerebrale. În sensul că pacienții diagnosticați cu această formă au mișcări rigide, date de creșterea tonusului muschilor scheletici (hipertonie).

Tetrapareza este diferită de tetraplegie. Termen care definește o paralizie care afectează în același timp toate cele patru membre. În diagnosticul de tetrapareza, persoana încă mai are abilitatea – într-o oarecare măsură – de a-și mișca și de a-și simți membrele. Pe când în tetraplegie, pacientul nu își mai simte deloc membrele.”, explică Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie.

Cum se declanșează boala

Apariția tetraparezei este determinată de mai mulți factori:

1. Infecție: poliomielita, enterovirusul, flavivirusul, boala Lyme, difteria, febra sau boala Dengue, HIV, hepatita C, virusul Epstein-Barr, virusul West Nile. Infecțiile și bacteriile atacă țesuturile nervoase sau declanșează o inflamație în corp, iar astfel rezultă deteriorarea nervilor.
2. Afecțiune neuromusculară – distrofia musculară.
3. Toxine sau medicamente – abuzul cronic de alcool sau intoxicația cu alcool, intoxicația cu metale grele, veninul unor șerpi, înțepătura scorpionilor, botulismul, anumite tratamente din cadrul ședintelor de chimioterapie.
4. Boli congenitale – paralizie cerebrală sau distrofie musculară.
5. Alte afecțiuni și condiții – indromul Guillain-Barré, miastenia gravis, sindromul Lambert-Eaton, cetoacidoza diabetică, hiperpotasemia, hipopotasemia, hipofosfatemia.
6. Traumatism la coloana vertebrală – accident de mașină, căderi, accidentări în timpul practicării unui sport, herniei de disc, intervenție chirurgicală la coloana vertebrală.

Kinetoterapia ajută

„Kinetoterapia are ca scop împiedicarea apariției contracturilor persistente, educarea mișcărilor normale și eliminarea treptată a pozițiilor vicioase. Cu ajutorul kinetoterapiei viața pacientului cu tetrapareza spastică se îmbunătățește. Programele trebuie efectuate zilnic, sub îndrumarea unui specialist. Pacienții cu paralizie cerebrală au nevoie de programe speciale de kinetoterapie individualizate, care să-i ajute în realizarea activităților de zi cu zi.

Programele de kinetoterapie constau în mobilizări active și pasive ale membrelor, kinetoterapie respiratorie, jocuri de mișcare, jocuri de îndemânare. Programele trebuie efectuate zilnic, atât în cadru organizat, sub îndrumarea unui specialist kinetoterapeut, cât și acasă. Programele de exerciții nu trebuie întrerupte, chiar dacă apare ameliorarea unor deficiențe. Fiecare program durează aproximativ 50–60 de minute și, dacă sunt efectuate mai multe programe zilnic, rezultatele apar rapid”, conchide specialistul Cornel Brotac.

Sursa foto: Shutterstock