Acest test dispune de senzori foarte sensibili care descoperă chisturi pancreatice predispuse să se dezvolte în cancer pancreatic, se arată în raportul publicat recent în revista științifică Gut, care aparține Societății Britanice de Gastroenterologie.

Testul genetic are precizie 100% în depistarea unor forme de cancer pancreatic

Testul genetic oferă rezultate rapide și precise, facilitând astfel tratamentul timpuriu și crescând șansele de supraviețuire ale pacientului diagnosticat cu cancer pancreatic, care în mod normal sunt foarte reduse.

Chisturile pancreatice sunt mici săculeți plini cu lichid localizați la nivelul pancreasului, care sunt adesea depistați cu ocazia analizelor imagistice de rutină. În majoritatea cazurilor, aceste chisturi sunt benigne, deci nu au potențial cancerigen, dar există și formațiuni care pot progresa în cancer pancreatic, iar medicii trebuie să ia decizia de a le înlătura sau nu prin metoda chirugicală, pentru eliminarea oricăror riscuri.

„Pe de o parte, nu vrem să supunem pacientul unei intervenții chirurgicale nedorite. Însă șansele de supraviețuire în cancerul pancreatic cresc semnificativ dacă facem asta, înainte ca aceste chisturi să se dezvolte. Testul genetic este rapid, foarte precis și de mare ajutor specialiștilor care vor să ia cea mai înțeleaptă decizie în sprijinul pacinților lor”, spune autorul studiului, medicul chirurg Aatur Singhi.

Testul genetic PancreaSeq presupune recoltarea unei mostre de lichid recoltată din chistul pancreatic și testarea acestuia pentru 10 tipuri de gene asociate cancerului pancreatic.

Chiar dacă analiza genetică a chisturilor pancreatice oferă rezultate precise, medicii susțin că nu se intenționează folosirea testului genetic ca unică metodă de diagnostic, scrie Eurekalert.org.

În vederea verificării acurateții testului genetic, experții au testat 595 de pacienți și au descoperit că PancreaSeq a depistat corect în toate cazurile un precursor al cancerului pancreatic – neoplasmul chistic primar pancreatic -, pe baza mutațiilor a două gene, KRAS și GNAS. Mai departe, analizând mutațiile din trei gene, testul a identificat chisturile care aveau potențial cancerigen, cu o precizie de 100%. Mai important decât atât, testul nu a oferit rezultate fals-pozitive.

Sursa foto: 123rf.com